сряда, 27 октомври 2010 г.

Развенчаните медицински митове!

Развенчаха някои медицински митове, с които нашите майки и бащи са ни възпитавали така, както техните майки и баби, пише вестник "Independent".

Науката обаче доказа, че те не са верни и макар да носят митично очарование, просто нямат нищо общо с реалността.
Изображение


Ето петте най-атрактивни оборени мита :

Мит №1: Захарта прави децата хиперактивни

Много наблюдателни и грижливи родители забелязват блясъка в очите на децата си, след като са изпили една кока-кола. Но лекарите-педиатри Вриймън и Карол от Детската клиника “Райли” в Индианаполис успяха да докажат, че захарта изобщо не може да бъде обвинявана като виновник за лудориите на малчуганите. Те осъществили най-малко 12 двойни опита с деца, на които предлагали различни количества захарна диета.

Експериментите показали, че дори при деца със Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност не се забелязвали никакви поведенчески изменения в резултат от консумацията на сладко и захар. Обратно: родители, чиито деца са консумирали захарни изделия твърдели, че децата им са хиперактивни, въпреки че всъщност са им давали храни и напитки без нито грам захар. “Разликата се оказа само в предубедеността на родителите” - заключили лекарите от Индианаполис.

Мит №2: Главата отделя най-много топлина

Има го записано дори в наръчника за оцеляване на американската армия: човек губи 40-45 процента от телесната топлина през главата”. Но и този вековен мит не е верен. Главата не е различна от която и да било част но човешкото тяло. Ако това беше вярно, хората без панталони щяха да бъдат по-здрави от тези без шапка. Което изобщо не е вярно. Всъщност заблудата във военния наръчник идва от това, че по време на експериментите военните учени измервали загубата на топлина при войници, облечени в специални арктически дрехи. След като били без шапки, съвсем естествено най-голяма част от топлината се губела през главата. Истината е, че само 10% от телесната топлина, която отделяме мината през главата. Ако навън е студено, наистина е разумно да се загърнем добре и да сложим топла шапка. Но няма да помогне много, ако надолу сме неадекватно облечени.

Мит №3: Махмурлукът се лекува

Главоболие, гадене, сухота в устата, умора и световъртеж – това са познатите симптоми на последиците от припиването с алкохол. От старите рецепти единствено вярната е, че “времето лекува”. Бъдете сигурни, че няма да ви помогнат както яйца от бухал и овчи бял дроб, както препоръчва Плиний Стари, или купичка кисело зеле, поръсено със сурови бадеми, според рецептата на Катон, така и най-модерното средство алказелцер.

Специалисти от медицинското училище при университетите в Екзетър и Плимут във Великобритания са изследвали медицински бази данни и подложили на изследване 8 най-разпространени начина за лекуване на махмурлук. В хода на проучването било установено, че повечето от тестовете не давали положителни резултати.

Само 3 лекарствата имали слаб ефект, макар това да не е окончателно потвърдено - оповестява ръководителят на изследването Едуард Ърнст. Той се съмнява, че някога изобщо ще бъде открито лекарство срещу махмурлук и посочва морални основания против опитите това да бъде направено: ако създадем такова лекарство, то само ще стимулира повишена консумация на алкохол, тъй като ще съдържа внушението, че алкохолът е безвреден.

Вярно е тъкмо обратното: Последиците от препиването показват, че алкохолът е вреден. Най-доброто лекарство: не пийте изобщо или само с мярка.

Мит № 4: Коледната звезда е отровна


Много легенди твърдят, че Коледната звезда съдържа отровни за човека вещества. Това не е вярно! Euphorbia pulcherrima, известна още като поансетия, е вечнозелен храст, който отделя бяла млечна течност. Векове наред се предполагало, че тази течност е отровна или в най-добрия случай предизвиква обриви на кожата. Испански учени доказаха, че растението е напълно безвредно и досега няма регистриран нито един случай на инцидент с Коледна звезда.

Така че родителите може да са спокойни. По-добре е да разкажат легендата за това как Коледната звезда се превърнала в символ на Рождество. Това станало през 16 в, след като малко момиченце се оплакало на франзисканския свещеник, че било твърде бедно и не можело да поднесе никакъв подарък за Коледа.

Свещеникът чрез ангелче го посъветвал да събира семенца по пътя и да ги посади до олтара. От семената поникнали Коледни звезди и така от Мексико по света тръгнал обичаят с коледното цвете.

Мит № 5: Празниците увеличават самоубийствата

Мрачни, студени нощи, семейни разправии, самота – това са само част от причините за отчаянието. Но в никакъв случай не подтикват към самоубийство по празниците. Напротив: много факти сочат, че дори когато преживяваме тежки проблеми по празниците, хората се изпълвал с положителна енергия и с надежда, че има за какво да се живее. Изследвания сочат, че самоубийствата намаляват рязко преди празници и се увеличават след тях. Освен това повече хора посягат на живота си през лятото и по-малко през зимата.

Мит №6: Късното ядене причинява затлъстяване

Все повече диети препоръчват да се храните по-късно вечер, а се множат и фактите, които потвърждават подобни съвети. Шведски учени установили, че жени, страдащи от затлъстяване, вечеряли доста по-късно от по-хармонично сложените си връстнички.

Но не това било първопричината за затлъстяването. Просто по-обемните жени поемали повече храна и по-дълго продължавали вечерята си. Така че късното хранене не е вредно изобщо, независимо в колко часа започвате. Но количеството поета храна е проблем – също независимо от времето.


http://www.kaminata.net