събота, 15 март 2014 г.

Цинкова маз и приложението й!

Кожата ни е в непрекъснат контакт с неблагоприятни фактори в околната среда и често е изложена на различни възпалителни заболявания. Затова изисква постоянни грижи. Един от начините за предпазване и лечение е обикновена цинкова маз/ която се купува от аптеките и не струва скъпо/.
Малки изгаряния, ухапвания от насекоми, ожулвания-всичко това е в основата на различни възпалителни процеси по кожата. Появата на херпес след настинка, или стрес е едно доста неприятно възпаление на устните, но няколко намазвания с цинкова маз ще ви помогне да се преборите с козметичния проблем.
 В аптечната мрежа се предлагат  кремове, усилено рекламирани, които в основата си съдържат цинкова маз, но десетократно по-скъпи......
Цинковата маз се състои само от два компонента - цинков окис и вазелин. Притежава хигроскопично свойство, изсушава възпалената кожа, което спомага за бързото възстановяване на кожата. По този начин цинковата маз се използва при заздравяване на рани от залежаване, различни дерматити, обриви, кожни изгаряния, екземи, при акне, черни точки. Лекарството е препоръчително при херпес симплекс.
Най-положителното качество на мехлема е че няма странични явления и затова може да се ползва при бременност и кърмене. Най-честа е употреба му през юношеството против акне, особено при болезнено акне, изсушава и не позволява разпространението на пъпките.
Обикновено се прилага чрез леки втривания на тънък слой около 5 пъти на ден. Да се внимава да не попадне в очите, ако това стане трябва да се измие обилно с топла вода.
За майките, се препоръчва да мажат дупетата на бебенцата всеки път, преди слагане на памперса, но на чиста и суха кожа. Обикновено пъпчиците  и зачервяванията се  получават при излишна влага или продължителен контакт на кожата с урина.
Цинковият мехлем е единственият крем, който се препоръчва като слънцезащитен при деца под 6 месеца.
Защитните свойства на цинка правят мехлема един от най-добрите в борбата с хемороидите/без рецепта/възстановява повредената тъкан и облекчава симптомите.
Въпреки полезните свойства на цинковата маз, може да бъде противопоказен при някои хора с алергии към диметикон, ланолин, рибено масло, вазелин, парабени, минерални масла или восък.
Ако до една или две седмици не получите желаното подобрение, посъветвайте се с вашия лекар или фармацевт.
Цинкът е важен компонент на човешкото тяло,  контролира около 200 ензими. Сред тях са тези, които регулират функцията на зрението, вкуса, мириса и поддържат имунитета. Наличният цинк в кожата е около 20% от общото съдържание. Затова този елемент се счита за отличен компонент при съставянето на кремове в козметиката, отлично средство и грижа за кожата при акне.