вторник, 5 октомври 2010 г.

Растенията, които наистина помагат!

Народът е казал "за всяка болка има билка"

Коя за какво точно помага?

Лайка
Срещу мигрена


Отварата от това растение има успокояващ, противогърчов, противовъзпалителен и дезинфекциращ ефект и се прилага при лечение на бронхиална астма, ревматизъм, гастрит, колит, екземи и инфекциозни заболявания. Установено е, че тя намалява с 25% болките при хората, които страдат от мигрена.
Благотворното свойство на красивото цветче се обяснява с това, че разширява кръвоносните съдове в мозъка и така намалява силното главоболие.

Валериан
При безсъние


От векове се използва като успокоително средство. Смъква нервното напрежение. Освен това улеснява заспиването и прави съня по-дълбок и спокоен. Ако се чувствате напрегнати и притеснени, защо не запарите 5 г нарязани корени от валериан с 1 чаена чаша вряла вода. Оставете ги да престоят 2 часа. Пийте прецедената течност сутрин и вечер.

Джинджифил
При прилошаване по време на път


Дали ще изпием отвара от него, или ще го изядем захаросан, той може да ни предпази от прилошаване по време на път. Вярно е, че благотворните качества на тази подправка не се приемат от всички. Някои смятат, че той е най-обикновено растение, а други твърдят, че наистина приписваните му лечебни свойства са верни. При всяко положение употребата му няма да ви навреди.

Кестен
За разширени вени


Той съдържа активната съставка есцин, която има тонизиращ ефект върху стените на вените и възпрепятства просмукването на течности в околните тъкани. В Германия често дори се препоръчва като алтернативно решение вместо широко прилагания стрипинг (оперативно отстраняване на разширените вени). Плодът на кестена се обелва и се нарязва на ситно, една чаена лъжичка от него се сипва в 300 мл вряща вода. Оставете го да престои два часа и след това прецедете течността. Пийте от нея 3 пъти дневно.

Глог
При високо кръвно налягане


Той разширява кръвоносните съдове на сърдечния мускул, увеличава кръвоснабдяването и притока на кислород, а оттам понижава в умерена степен кръвното налягане.

За да приготвите отварата, залейте 2 с. л. глогов цвят с 500 мл вряла вода. След 2 часа прецедете течността. Пийте от нея по 100 мл преди хранене. Ако отварата ви се стори прекалено горчива, добавете мед за подслаждане. Плодът на глога се използва по същия начин като цвета, но се вари 10 мин.

Червена боровинка
При цистит

Червената боровинка не може да излекува цистита, но има превантивен ефект и облекчава симптомите му. Сокът от нея не позволява на бактерията, които причинява това заболяване, да се захване за стените на пикочния мехур и да предизвика възпаление.
Две чаши сок на ден са достатъчни, за да намалите с 50% вероятността от повторна поява на цистит в рамките поне на една година. Освен това сокът от червена боровинка съдържа значително количество антиоксиданти, които предпазват клетките от стареене.

Жълт кантарион
Срещу по-леки форми на депресия


Прилага се като отвари, запарки и извлеци. Първо се проявява успокоителното му действие, а след това се подобрява и настроението. Действа по-бавно от синтетичните антидепресанти, затова пък няма отрицателни странични ефекти.
Ако сте решили да опитате ефекта на тази билка, сипете 1 с.л. изсушен кантарион в 200 мл вряща вода. Варете го 5 мин, след което прецедете течността. За запарката (еднодневна доза) е необходимо да залеете 3 с.л. кантарион с 200 мл вряща вода, да го запарите за 2 часа и после да прецедите течността. Пийте я 3-4 пъти дневно преди хранене.

Зърна от царевица
При камъни в бъбреците и жлъчката


Макар да сме свикнали да ядем царевицата варена, това непретенциозно растение всъщност се смята за едно от най-добрите природни средства за предотвратяване появата на камъни в бъбреците и жлъчката. Отварата се приготвя, като 3 с. л. царевични зърна се сипват в 200 мл вода и се варят 10 мин на тих огън. Течността се прецежда и се пие 3 пъти дневно преди хранене. За запарката са необходими 1 с. л. зърна, които се запарват за 1 час в 200 мл вряла вода.

Бор
За болки в гърба


Те са все по-чест проблем и не щадят нито жените, нито мъжете. Болките в гърба са верният спътник на слабо подвижния начин на живот. И в този случай природата ни е дала средство за облекчаването им - отвара за вана от бор. Залейте килограм борови иглички с 3 литра кипяща вода. Варете ги 10 мин на тих огън, след това ги запарете 4 часа и прецедете течността. Направете ваната си да е с температура 30-35 градуса и излейте в нея 1 литър от отварата. Потопете се във ваната за 10-15 минути. Тъй като билковите вани отпускат мускулите на гърба, това облекчава болките в него.

Гинко
Засилва паметта и концентрацията

Има лечебен ефект върху централната и вегетативната нервна система. Стимулира паметта, защото има съдоразширяващ ефект и увеличава притока на кръв в мозъка. Освен това подобрява и оросяването на долните крайници. Причината за благотворно въздействие на източното растение се дължи на високото съдържание в него на флавоноиди и гликозиди. Продава се като съставка в различни билкови препарати в аптеките.

Великденче или "мъжка вярност"
Великденчето освежава паметта и чисти пясъка от бъбреците


Великденчето е многогодишно тревисто растение обича сухите почви и расте предимно в гори, по оголени места, трънаци, канавки, покрай пътища. Има влачещо се по земята 30 см стъбло с малки, назъбени, искрящи сребристи листа, преминаващи нагоре в светлосини до виолетови цветни класове.
Народът го нарича още "мъжка вярност", тъй като при докосване нежните листенца на цветовете окапват. Цъфти от май до август.


С лечебна цел се събират съцветията, като за предпочитане са тези, които се срещат в края на горите и под дъбовете.


Действие и приложение
При високи стойности на холестерин в кръвта се препоръчва да се изпиват по две чаши чай от великденче дневно.
При невроза, дължаща се на психическо пренатоварване, чаша чай преди сън върши чудеса с успокояващото си действие.
Хората, които се занимават предимно с умствен труд е добре да пият всяка вечер преди лягане по чаша чай от великденче.
Действа превъзходно за освежаване на паметта и премахва световъртежа.
Препоръчва се още при жълтеница, песъчинки в бъбреците, подагра и ревматизъм.
Прясно изцелен сок от цъфтящото растение се използва с успех при хронични кожни възпаления и екземи, като се приема по една чаена лъжичка два-три пъти на ден.
Възпалени и трудно зарастващи рани най-напред се промиват с отвара от великденче, след това отгоре се слага марля, напоена с пресен чай, прави се топла превръзка и така се нощува.


Страдащите от ревматизъм и подагра могат да облекчат болките си с тинктура - външно с разтривки, а вътрешно - три пъти дневно по 15 капки в малко вода или чай.
Чаят от прясно набрана билка се смята за по-ефикасен, отколкото от изсушена. Затова не пропускайте поне две седмици в годината да изпивате по две чаши чай дневно с профилактична цел - освен че възпрепятства развитието на атеросклерозата, чрез кръвопречистващото си действие великденчето дава нова еластичност на тялото. Освен това билката влиза в състава и на много комбинирани билкови чайове.

Как да си приготвим?

Чай

Една препълнена чаена лъжичка билка (или билкова смес) се залива с 250 мл кипяща запарва се 3-5 минути и се прецежда.

Пресен сок

Пресните съцветия се измиват и както са мокри, се изстискват в сокоизтисквачка.
Сокът се налива в малки шишенца и се съхранява в хладилник.


Тинктура

Еднолитрова бутилка се пълни до стеснението на гърлото с цъфтяща, ситно нарязана билка, залива се догоре с 40-градусова качествена плодова ракия или водка и се държи 14 дни на слънце. Прецежда се и се съхранява в хладилник.

Комбинирани чайове:


От равни количества пресни връхчета от коприва и великденче се приготвя чай с кръвопречистващо действие и за лечение на екземи.

От равни количества грудка целина и великденче се пие чай за свежа памет, срещу неврастения и хипохондрия.


От полски хвощ и великденче - чай срещу внезапни празноти в паметта (пие се най-малко 2 седмици по две чаши дневно).


От 50 г корени от глухарче, 25 г цветове от синя жлъчка. 25 г лазаркиня и 50 г великденче се прави чай при жълтеница, болки в черния дроб и далака.


Бял трън, репей и глухарче прочистват организма от токсини


Симптомите на автоинтоксикацията са общо неразположение, отпадналост, умора, нарушено храносмилане, честа хрема и кашлица, главоболие, повехнал тен на лицето.
Той е бил известен още на Клеопатра, Марк Антоний и приятелите им, които лекували черния си дроб след тежки гощавки.
Белия трън повишава способността на черния дроб да преработва токсините в организма и възстановява увредените чернодробни клетки. Отразява се добре и на жлъчката.

Репей


Освен в козметиката и в кухнята, репеят се ползва и като средство за подобряване на състоянието на стомаха и червата.
Има леко диуретично действие и потиска развитието на болестотворни бактерии в организма.

Глухарче


Също както репеят, глухарчето има леко диуретично действие. Стимулира секрецията на жлъчен, стомашен и панкреатичен сок.
Като цяло регулира дейността на червата.
Ако сте се вдъхновили на тема "билки", можете да се обърнете за съвет за количеството и начина на приготвяне на различните отвари към аптекар или друг подобен специалист.
Хранителните добавки и билковите таблетки също са вариант за набавяне на полезните съставки от тези билки в организма.


Глог


Според легендата от глог е направен христовият венец. Пак според легендата, този храст не може да го повали нито гръм, нито Дявола, защото се е докосвал до Исус.
По-прозаично погледнато, глогът съдържа антиоксиданти, които намаляват нивото на холестерол в кръвта, регулират сърдечния ритъм и успокояват.
Как се използва: цветчетата на глога се запарват в продължение на десет минути. За една чаша чай ви е небходима кафена лъжичка цветчета.

Липа


Чаят от липа се препоръчва не само през зимата и не само при настинка и грип.
Цветовете му успокояват и помагат да се отпуснете и да заспите.
Как се използва: една кафена лъжичка сушени цветове се запарват за пет минути, можете да подсладите с малко мед.

Пасифлора


Според легендите символизира страстите христови. Има малки листенца и трънчета и се отглеждане много трудно в домашни условия.
Чай от листенца пасифлора помагат срещу тревожност и лека форма на безсъние.
Как се използва: Сложете в 250 милилитра студена вода една супена лъжица листенца от пасифлора, сложете на котлона и оставете да ври две минути.

Валериан


Въпреки малко трапчивия си мирис, валерианът се използва от векове за справянето с какви ли не болести.
Можете да използвате тинктура от валериан, като няколко капки в малко вода са достатъчни да ви дадат нужното спокойствие преди лягане.
Ако проблемите със съня ви се задълбочат и продължат повече от няколко дни, трябва да се консултирате с лекар.

Хмел


Когато се каже "хмел", всички си мислим само за едно - бира!
Да, но не само. Хмелът се използва също в алтернативната медицина и природната козметика заради многото чудесни свойства, които има.
Основно действа срещу безсъние и като болкоуспокояващо. Помага и при разклатени нерви.


Освен това има бактерицидно действие, т.е унищожава бактериите и почиства.
Заради това някои козметични компании го използват като съставка в лосиони за почистване на лицето или в кремове за чувствителна кожа.
Хората, които страдат от язва, също могат да се обърнат за помощ към основната съставка на бирата.

Екстракт от корен на хмел е включен в едни от най-популярните билкови лекарства против язва, защото помага за заздравяването на раничката на лигавицата без да нарушава киселинния състав на стомаха.
Запознатите с билколечението твърдят, че запарка от 1-2 чаени лъжички счукани корени на хмел в 250 мл вода е прекрасно средство против язва.
Чаят трябва да се пие на три пъти преди ядене.

Ако пък ви мъчи безсъние, трябва да вземете две таблетки хмел на вечеря и две преди лягане.
Разбира се, задължително е да се консултирате с лекар и да прочетете внимателно опаковката преди да започнете да правите чайове и запарки с хмел.


Най-лесно е да си направите ментов чай


Ако го комбинирате с жълт кантарион, получавате прекрасен анти-депресивен чай, който определено е нужен в дните с много малко слънце, които ни очакват от тук до март месец.
Прибавете и лъжичка мед, за да подсилите защитните сили на организма.
Пийте чая бавно, на големи глътки (внимавайте с температурата му) и се опитайте през този момент от вечерта да не правите нищо друго - само вие и чаят.


Можете да си направите дори ваша собствена чаена церемония. С няколко възглавнички на пода, с лека музика и свещи. Гарантирам ви, че след десетина минути, не повече, ще сте съвършено нов човек.


Другият вариант е да си вземете от специалните поставчици за етерични масла, с малките чаени свещички отдолу и да капнете в чинийката няколко капчици ментово масло.


Можете да оставите свещичката до компютъра, ако все пак не можете да се отделите от работата си. Изпаренията ще ви отпуснат и ще върнат усмивката на лицето ви.
Инхалации с ментово масло облекчават запушения нос и кашлицата.
Ако си направите парна баня с мента, ще имате двоен ефект - разкрасяващ, заради успокояващото въздействие на ментата върху кожата, и оздравяващ - заради отпушването на носа и отварянето на бронхите.



Блатен аир, акорус, ароматна тръстика


Лечебно действие и приложение:


Повишава възбудимостта към вкусовите дразнители, усилва рефлекторното отделяне на стомашен сок. По тази причина се прилага за възбуждане на апетита и подобравяне на храносмилането. По - рядко се прилага при заболяване на бъбреците, черния дроб, жлъчката и като отхрачващо средство.

Българската народна медицина препоръчва коренищата на блатния аир още при болки и киселини в стомаха, газове, диария, дизентерия, жълтеница, воднянка, нередовна менструация и др. Външно се използва за жабурене при зъбобол и кървящи венци, за втриване при падане на косата, за бани при рахит и скрофули. Употребява се още в сладкарството, ликьорената индустрия и козметиката.


Начин на употреба - 1 кафена лъжичка нарязани коренища се киснат в 300 мл вряла вода 2 часа. Запарката се прецежда и се пие по 1 винена чаша преди ядене 4 пъти дневно. За усилване ръзтежа на косата 3 супени лъжици нарязани коренища се варят в 400 мл винен оцет 15 мин. С отварата вечер се правят фрикции.
http://www.bgfermer.bg/Article.asp?ArticleId=256689