неделя, 25 юли 2010 г.

Икона на Света Богородица изпълнява желаното!

Икона на света Богородица от Арбанашкия манастир „Св. Никола“ изпълнява съкровените желания на вярващите. Реликвата попаднала в храма по неведоми пътища, но вече няколко века привлича със силите си всички, които искат да имат дете или да се справят с болести и труд­ности, узнахме от в.“Уикенд“.

Достатъчно е човек да се помоли на иконата и да запали свещ пред нея, за да получи знак дали Богородица ще му помогне. Ако желанието му е праведно и с благородни подбуди, тя ще чуе молитвите му. Тогава той ще долепи монета до ръката й в знак на благодарност и ако парата се залепи, значи молбите му са чути. Ако Богородица не вземе монетата – то тогава човекът, който отправя желанието си към нея, трябва първо да се пречисти, да изповяда греховете си, да осъзнае грешките си и чак тогава да се върне при иконата.

В малката църква „Св. Никола“ си спомнят за много случаи, при които монетата е залепвала за иконата, а благодарните хора са се връщали в храма, за да направят парично дарение или да донесат подаръци. Почти всички по-малки икони около тази на Богородица са от щастливи родители, които са се сдобили с дете или вярващи, чийто близък е бил изцерен. Към всяка от тях е прикрепено малко етикетче, което напомня на всички следващи, че само със силна вяра и благородни подбуди ще успеят да измолят най-желаното от тях.

„Имаше една жена, която дълги години не е можела да зачене дете. Мъжът й си имаше дечица от друг брак и за него не беше толкова важно да си имат наследници.Тя обаче много искаше да стане майка. Колко време е прекарала тук, не мога да кажа, но години след това се върна с малко момиченце и му обясни, че тук я е измолила от Богородица“, разкрива една от монахините в обителта.

Тя разкрива, че за времето, в което е била близо до иконата, е успяла да се срещне с много нуждаещи се хора, които са намерили покой в църквата „Св. Никола“. Повечето от тях дори си имат дата, на която всяка година посещават манастира, за да благодарят за всичко, което са получили от чудодейната икона. Храмът е построен по времето на Асеневци и след падането на българската столица Търново в 1393 г. – разрушен от турците. При възстановяването му е вдигнат и параклиса „Св. Илия“, чиито стенописи са запазени и до днес.

Според уредничките именно в този параклис собственикът на „Мултигруп“ Илия Павлов се е молил при всяко свое посещение в Арбанаси. Понякога покойният милионер пристигал с ескорт от София само за да прекара няколко часа в усамотение в параклиса. Разбира се, щом научил за поверието, че се иска нещо от Богородица и се лепи пара на иконата й, дори той опитал късмета си.

„Повечето хора, които идват в църквата, са привлечени от легендата за чудотворната икона и искат бързо да получат това, което им трябва. Малцина знаят, че храмът е толкова ценен и важен не само заради тези реликви, но и заради факта, че тук са търсили подслон много революционери“, разкрива монахинята.

В църковните архиви се споменава, че след като през 1798 г. при кърджалийско нападение църквата е била ограбена и почти разрушена. По инициатива на отец Зотик от Преображенския манастир със средства, събрани от местното население, се извършва ново обновление на храма. Именно тогава на територията на манастира са били построени жилищните сгради и дворът бил ограден със зид. Така светата обител е станала добро място за убежище на различни революционери, минаващи през Стара планина, за да дирят съмишленици и да основават бунтовнически клубове.

През 60-те години на XIX в. в манастира живели около 30 монахини и макар че бил девически, често бил посещаван от революционните дейци като Васил Левски, Матей Преображенски, Стефан Стамболов и поп Харитон. Сега голяма част от земите около храма са раздадени и не са собственост на църквата. Въпреки това монахините разкриват, че най-голямата ценност е чудодейната икона на Богородица, която помага на хората да станат по-добри.

„Много хора идват в църквата само за да запалят свещ, без да искат нещо конкретно от Богородица. На излизане често споделят, че са успели да открият това, което търсят само след няколко минути, прекарани в молитва“, обобщава една от служителките в Арбанашкия манастир.
Статията е от сайта: http://chudesa.net/ikona-na-bogorodica-izpalnyava-jelanoto/