събота, 17 юли 2010 г.

Репортаж от зеленчукова борса Плодовитово!

Репортаж от зеленчукова борса Плодовитово!

След публикацията на вестник “Труд” от 10 октомври за “Вносните зеленчуци”, положението по борсите остава трагично. Родните производители в общините Първомай, Братя Даскалови, Раковски, Садово и всички, които предлагат стоката си в най-голямата зеленчукова борса на България – с.Плодовитово са отчаяни от трудностите които срещат при пласмента.

Борсите продължават да са заляти с вносна продукция от Македония, Турция и Гърция. Макар по вкусови качества далеч да отстъпват на родните плодове и зеленчуци, търговците предпочитат да купуват тях. Спонсорирани от високи дотации, съседните страни могат да си позволят да продават на по-ниски цени.

Родните производители изнемогват от високите цени на семена, торове, препарати за растителна защита, полиетиленови материали, гориво, въглища и др. помощни средства.

Условията на борсата в Плодовитово са повече от критични. Има участъци без елементарна асвалтова заливка, щом завали – кал и локви мъчат производители и търговци. През лятото се стои на припек с часове, в очакване да се продаде създаденото с много труд. Но въпреки мизерните услови, за които се плаща входна такса, това което тревожи и съсипва родните производители е вносната стока.

Докога Господа Министри, ще си затваряте очите и ушите за воплите на Андрешко? Нима земеделието не е най-важната част за една държава, като нашата. Спрете вноса, спрете евтината чужда стока, не убивайте селския поминък. Дайте шанс на вкусните български плодове и зеленчуци. Подкрепете с помощ всеки, който е решил да произвежда и не продавайте плодородните земи на чужденци.
Актуални цени на стоката в борсата директно от производител ще намерите в сайта http://borsaplodovitovo.blogspot.com