понеделник, 19 юли 2010 г.

Ако не си доспивате, мозъкът ви е като пиян!

Ако си мислите, че като се въргаляте до обяд в леглото през уикенда, компенсирате по този начин недостига на сън, жестоко се заблуждавате, твърдят италиански невролози.

Според ново изследване, ако прекарвате дълго време без сън, може да се стигне дотам, че да страдате от дефицит на съня. Това е проблем, който не може да бъде решен със спане до късно през уикенда.

Хроничната загуба на сън, в крайна сметка, пречи на нормалната работа на човешкия мозък, и в резултат не можете да се концентрирате и да решавате задачи, които изискват внимание.

Това става особено забележимо през нощта, когато природният цикъл на съня и бодърстването не дава абсолютно никаква допълнителна подкрепа на организма.

Всеки е наясно как зле влияе недостигът на сън върху организма, защото няма човек, на когото да не му се е случвало да не спи нощем в някакъв период от време.


Според изследванията след липса на сън в продължение на 24 часа производителността на труда и мисловните процеси на всеки човек е съпоставима с разсъжденията и поведението на пиян човек.

Но какво се случва, ако безсънните нощи се превърнат в безсънни седмици? Невролозите решили да проверят може ли дългият сън да компенсира продължителната липса на сън и да ликвидира негативните последици.

Девет младежи били будни по 33 часа, след това спяли по 10 часа, което е еквивалентно на 5, 6 часа на всеки 24 часа. В този ритъм участниците в експеримента живели три седмици, след което им била поставена диагноза – хронично недоспиване.

В експеримента имало и контролна група, която си спяла колкото си иска. След това всички трябвало да изпълнят определени задачи, предназначени за проверка на реакциите. Тези, които не си доспивали, изпълнявали задачите наравно с контролната група само ако те им се поставяли веднага след събуждането им.

С всяка следваща седмица времето на реакция на тези, които страдали от хронично недоспиване, се увеличавало. Така в началото те имали нужда от 667 милисекунди за реакция, а след три седмици то се превърнало в 2013 милисекунди.
Статията е от сайта: http://sanovnik.bg/