неделя, 25 юли 2010 г.

Аязмото на Белащенския манастир!

Аязмото край Белащица излекувало част от Самуиловите ослепени войници

Аязмото на манастира „Св. Георги Победоносец” край Белащица е излекувало част от ослепените Самуилови бойци. Легендата разказва, че всъщност заради този чудотворен извор бил построен манастирът през 1020 г. на около километър от пловдивското с. Белащица, в полите на Родопа планина. Водата идвала чак от Беласица планина, за да облекчи болките на ослепените заселници – част от тях си измили с него очите и станало чудо – прогледнали.

Управителят на Филипополска област Никифор Ксифий поискал от император Василий Втори да му бъдат изпратени част от ослепените пленени български воини, за да ги използва за работници. Те създали свое поселище тук, което нарекли Беласица, постепенно променено от местния изговор в Белащица.

И днес тук могат да се чуят много истории на чудни изцеления. Дъщерята на един заклет комунист от с. Куклен сънувала, че само манастирският извор ще спаси окото й. Бащата загърбил атеизма си, започнал да й носи вода от него и обреченото зрение на девойката се възвърнало. Помощ тук намират и страдащи от неврози, психози, стрес, болни бъбреци. Но всеки получава според вярата си – казват монахините.

Манастирът „Св. Георги Победоносец” край Белащица днес е девически и в него живеят три монахини и две послушнички.
Статията е от сайта: http://chudesa.net/ayazmoto-krai-belastica-izlekuvalo-chast-ot-samuilovite-oslepeni-voinici/