неделя, 25 юли 2010 г.

От пещерата на Света Петка блика лековита вода!

На около 2 км от центъра на Трън се намира една малка и тясна пещера. Според поверието в нея се е крила самата Света Петка, когато са я подгонили турците. След като запалила огън и сложила да пече омесена питка, чула, че потерята идва. По дима разбрала, че в горната част, в скалите, има изход, и тръгнала да се изкачва. Когато турците дошли, пещерата вече била празна.

Един от тях посегнал към питката, но тя веднага се вкаменила и може да се види и до днес на мястото. В една скала в дясната част пък още личат отпечатъци от крака и ръката на светицата. Отвсякъде тече лековита вода, но никой не може да каже откъде извира.

Хората, минали оттам, са категорични, ча ако промият рана с тази вода, тя заздравява няколко пъти по-бързо.

Самото име на Трън идва от лековит извор, скрит под клоните на трънка. С неговите води свещениците са лекували вярващите. Днес обаче той се е загубил, но местните вярват, че може би сега извира в пещерата на Света Петка.

Друг интересен феномен в подземието е центърът му. Когато човек застане там, пулсът му се повишава за по-малко от минута, премахва се всякякво напрежение и се повишава жизненият тонус.

Пещерата на Света Петка е сред най-красивите, но малко известни места у нас.
Статията е от сайта: http://chudesa.net/ot-pesterata-na-sveta-petka-blika-lekovita-voda/