сряда, 28 юли 2010 г.

Мадарският конник – древно наследство с много въпросителни!

От векове Мадарският конник край Шумен привлича вниманието на туристите и изследователите. Защото Мадарският конник е единственият скален релеф в Европа, глобалният символ на България, наследството на нашите предци. И на тяхното величие.

Мадарският конник е един от 9-те български обекта под защитата на ЮНЕСКО. Той се извисява върху скалите в Мадарското плато в Североизточна България, на 1,5 км от село Мадара и на около 20 км от Шумен. Но макар Мадарският конник да е основната забележителност на местността, не очаквайте да видите само него. В подножието на скалите и около барелефа на Скалния ездач ще откриете множество малки и големи пещери, скални навеси и образувания, поточета, пищна растителност.

Тук са „Пещерата на нимфите“, Малката пещера, Голямата пещера и Мадарската крепост. До нея ще ви отведат 386 каменни стъпала, разположени вляво от Мадарския конник. Старината е естествено укрепено място, достъпно само от север (където е построена стена), което било завладяно от турците през 1386 г. Изкачването до върха може да е уморително, но гледката, която ще се разкрие пред погледа ви, си заслужава усилията. На няколко километра от Мадарския конник пък се намират древните градовe Плиска (Първата българска столица) и Преслав (Втората българска столица).

Мадарският конник е символ на младата българска държава и израз на величието на нейните владетели. За съжаление, той е и един от културно-историческите символи на страната ни, заплашени от природните сили и липсата на достатъчно средства за поддръжка. С течение на годините ерозията е заличила част от елементите на барелефа, някои от скалните надписи са повредени, а околните забележителности са загубили своята популярност.

Въпреки това, изследователите продължават да спорят за предназначението и символиката на скалната сцена, туристите продължават да се тълпят, а след проведена национална анкета през 2008 г. бе решено Мадарският конник да бъде изобразен на първата българска евромонета. Защото славата и загадъчното минало на Скалния ездач го правят вечно актуален.
Цвети Тошева
Статията е от сайта: http://relax.rozali.com/turizam-polezno/p13146.html