събота, 31 юли 2010 г.

Чесън и лук гонят злите сили

Още от дълбока древност в качеството им на муски са се използвали лук, чесън и мак. Лукът гони злите духове. Той им въздейства, като им отнема свръхестествените сили.

От древността жените в Европа се страхуват да употребяват в готвенето разрязана глава лук, която е престояла цяла нощ. Стичало се е, че тя е попила зловредите влияния и по този начин е прочистила помещенията. Жените са се страхували да готвят с пренощувал лук, за да не попадне злото в хората чрез храната.

Чесенът е синоним на огромна езотерична сила още от езически времена. Той се използва за защита от вещици, вампири, демони и лоши очи.

Чесънът е бил един от главните герой в тайнствата на бог Дионис. Не само на сватбените пиршества, но и по време на празниците, глава чесън задължително стояла пред всеки гост. По този начин тя го пазела от зли сили и болести.

В християнските времена по време на Русалиите девойките вплитали стръкчета чесън във венчето си, за да се преборят с нечистите сили и да получат чудодейни видения, пише в. "Психо".

Макът привличал и все още привлича погледите със своята красота. След като цветето увехне, остава главичка, пълна с малки семенца, които са повече от 300 000. Точно затова хората считат растението за символ на плодородието.

Букети от макове пазели дома от зли сили и засилвали продуктивната сила на хората и животните в дома. Такава корона краси и главата на богиня Юнона.

С особено силно въздействие е камбанката, която може да се носи като украшение на врата. От векове се смята, че тя осигурява мощна защита срещу лошото.
Статията е от сайта: http://sanovnik.bg/n4-12521-Чесън_и_лук_гонят_злите_сили