сряда, 24 ноември 2010 г.

Прочутата в цял свят лечебна поморийска кал!

Прочутата поморийска кал е известна в цял свят, тя е благоприятна за лечение на цял куп заболявания на опорнодвигателния апарат, на кожата, на половата система. Дори сърдечно-съдовата система се повлиява добре - нивата на холестерола намаляват, намалява и кръвната захар. Подобрява се дейността на белите дробове - дишането се подобрява и става по дълбоко.
Според медицината лечебната кал няма заместител, защото сярата не може да се дава във вид на таблетки, а чрез калта прониква надълбоко в кожата.
Поморийската кал е лиманна, тя е черна, мазна, с особена миризма заради сероводорода. Образува се бавно - за една година едва един милиметър.
Лечебните свойства на тинята са били известни още на древните египтяни, римляни, гърци и индийци. За този вид процедури се споменава още през 30 век пр.н. ера в египетски ръкопис от град Кахун. В него се разказва как хората по цялото течение на река Нил са използвали калта за изцеряване на ставните си болки. Египтянките пък нанасяли размекната глина по лицата си, за да поддържат кожата си гладка и еластична.
Римският лекар и фармацевт Клавдий Гален също съветвал тялото на болните да се затрупва с кал при хронични възпаления, отоци и хемороиди.
В България този метод намира широко приложение едва през 19 век, въпреки че има множество археологически находки, доказващи използването на лиманна кал в района на Поморийското езеро още в древността. За родоначалник на калолечението у нас се смята проф. Парашкев Стоянов. По негова препоръка в района на Поморие е изградена първата у нас калолечебница.
Преди година собствениците на VICTORIA SPA решават да пренесат магията на лечебната кал в София. Преустрояват една от масажните зали в кабинет по калолечение, търсят специалисти, които са работили с лиманна кал, сключват договири с медицински специалисти, които да изпращат пациети за лечение. Кобинетът работи от около седмица , калта се носи два пъти седмично директно от находището край Поморие с херметични контейнери. Процедурите са същите, като тези в балнеолечебниците край морето с тази разлика, че клиентите на СПА - центъра обръщат внимание и на разкрасителните свойства на прочутата кал.