сряда, 17 ноември 2010 г.

Хомеопатия и цветотерапия в гинекологията

Голямата популярност на хомеопатията по света се дължи на нейната ефикасност и пълна липса на токсичност. Тя стимулира имунната система и подтиква организма сам да се справи със заболяването.

Ето какви са възможностите на хомеопатията при най-честите АГ-проблеми.

Хронични гинекологични инфекции

Острите инфекции (аднексити, метрити) налагат класическоалопатично лечение (антибиотици, НСПВ и др.), а хомеопатичните медикаментимогат да играят допълваща роля за по-бързо облекчаване на симптомите.Хомеопатията излиза на преден план при рецидивиращите и хронични половиинфекции, където оказва дълбоко въздействие в/у индивидуалния терен на болните(термин в хомеопатията, който представлява съвкупност от наследения фенотип иличната реактивност на организма).

Генитален херпес

Хомеопатичното лечение разрежда до минимумрецидивите и облекчава болката, сърбежа и паренето по време на остро състояние.

Вагинална кандидоза

Хомеопатичното лечение дава отлични резултати,т.к. повлиява предразположението на организма към това заболяване и стимулираимунната с-ма.

Предменструален синдром

ПМС засяга около 40% от жените. Алопатичнататерапия, изхождаща от относителната хиперестрогенемия, вследствие ниското нивона прогестерон, се основава на прогестинови средства, които често са ефикасни,но имат редица странични ефекти. Хомеопатичното лечение е не само безвредно, нои трайно и сигурно повлиява болките в корема и таза, болките и подуването нагърдите, нестабилното настроение, венозните смущения, акнето...

Дисменорея

Хомеопатията е безпомощна при първичнитеорганични дисменореи (дистрофии), но е изключително ефективна за функционалните, които са и най-чести.

Фибромиом на матката

Хомеопатия не може да се предписва при големи, при силно кървящи и при силно склерозирали фиброми. Основната й индикация елеко увеличена по обем фиброматозна матка у 40-годишна жена; както и матка сняколко миомни възела. В тези случаи Х.лечение спира еволюцията на фиброма,ограничава мено-метрорагията и позволява на пациентката по-леко да навлезе вменопаузата, когато се осъществява окончателната инволюция на миоматозата.Х.терапия обаче е най-ценна при жени с миомни възли по време на бременност,когато въпреки хормоналния стимул, миомата дори може да регресира.

Менопауза

Х.е отлична алтернатива за жени, които иматпротивопоказания или нежелание за ХЗТ. Отлично се повлияват топлите вълни,сърцебиенето, промените в артериалното налягане, склонността към депресии.Някои Х.лекарства подобряват калциево-фосфорната обмяна и съдействат заограничаване на остеопорозата.

Бременност, раждане и кърмене

В първия триместър Х. Може да помогне срещугаденето и повръщането.По-късно с други медикаменти може да се подобри кожнатаеластичност, за да не се образуват стрии. Различни медикаменти могат даусигурят по-бързо разкритие, по-безболезнено раждане, възстановяване натъканите след раждане, могат да увеличат или да намалят количеството накърмата, да облекчат следродова депресия, да профилактират заплашващ мастит, рагадипо гръдните зърна, костно-ставни болки и травматично-паретично обусловенаинконтиненция след раждане.

Цветотерапията, като метод заподобряване на психо-емоционалното състояние на жената, може да окаженезаменима подкрепа в периодите на "преход" – пубертет, бременност и климакс. Цветовете на д-р Бах могат да повлияят различни отрицателни емоции и негативнинагласи, съпътстващи промяната в хормоналния статус на жената:

- безсънието, промените в апетита и внастроението, меланхолията;страха от първата менструация, от остаряването , оттова ,че вече няма да е желана , че е ненужна; притеснението, че няма да сесправи с многобройните ангажименти... Още в началото на миналия век д-р ЕдуардБах е забелязал, че хомеопатията и цветотерапията взаимно потенцират своетодействие.

Медицински център Асцендент