понеделник, 14 февруари 2011 г.

Пелин-естественият антибиотик!

Пелина е билка с мощно противовъзпалително действие. Стимулира секрецията на храносмилателните жлези, жлъчния мехур и задстомашната жлеза. По този начин подобрява апетита и храносмилането. Предписва се при липса на апетит/анорексия/, при гастрит, колики. Смята се за естествен антибиотик. Етеричното масло в него е близко до камфора и има кардиостимулиращо действие и стимулира централната нервна система.
Съдържа още лактони, горчиви вещества,анабсинтин и др. дъбилни вещества, витамини С и В6, каротин, оцетна и озовалерианова киселини, янтарна и ябълчена киселини, капилин, терпеноидни съединения.
Многогодишно тревисто растение,високо до 1,5 м. Силно разклонено стебло. Среща се из цялата страна, събират се листа преди цъфтежа/юни-август/ или облистените връхни части на растението. Но трябва да се внимава да не се сбърка с дивия пелин, на когото листата са зелени и окосмени само отдолу.

Внимание!

Продължителната употреба може да предизвика гадене, повръщане, халюцинации.
Начин на употреба:
Правим запарка: 1 до 2 чаени лъжички се слагат в 200 мл. кипяща вода. Оставя се да кисне 30-60 минути. Прецежда се и се пие по 60 мл. три пъти дневно, 15 мин. преди хранене. Курсът на лечение е 3-4 седмици. След почивка от 2 седмици може да се започне нов курс.