неделя, 26 септември 2010 г.

Чакри и мантри

Основните седем чакри са:

първа чакра - Маладхара - червен цвят, свързана е с надбъбречни жлези и опорно-двигателна система. Разположена е в основата на гръбначния стълб, мантрата й е ЛАМ.

втора чакра - Свадхищхана - оранжев цвят, свързана е с полови жлези, отделителна и полова система. Разположена е на окoло два пръста над срамната кост, под пъпа, мантрата е ВАМ.

трета чакра – Манипура - жълт цвят, свързана е с панкреас и храносмилателна система. Разположена е в областта на 'слънчевият сплит', мантрата е РАМ.

четвърта чакра – Анахата - зелен цвят, свързана с тимус и сърдечно-съдова система. Разположена е по средата на гръдната кост, мантра- ЯМ.

пета чакра – Вишутха - светло син цвят, свързана с щитовидна жлеза и дихателна система. Разположена в ключичната ямка, мантра ХАМ.

шеста чакра – Аджна - тъмно син цвят, свързана е с епифиза, централна и периферна нервна система, очи и уши. Разположена по средата на челото, малко над точката където се сключват веждите, това е знаменитото "трето око", мантра- ОМ.

седма чакра – Сахасрара - виолетов цвят, свързана е с хипофизата. Тази чакра няма физическа проекция върху тялото. Има форма на конус и се намира в областта на фонтанелата, мантра- АУМ.

Всяка от тези чакри е отговорна за приемането и излъчването на определен тип енергия, което оказва влияние не само върху здравето ни, но дава отражение и върху житейският ни път. Самото влияние е доста сложно и не може да бъде описано, но за хората с ясновидска дарба всичко изглежда като плетеници от различни цветове. Причината за появата им се крие в резонансните взаимодействия на чакрите с околния свят.

http://www.magicaura.com/