понеделник, 27 септември 2010 г.

Лечение на страхова невроза. Част 2

Подходите към лечение на страхова невроза са няколко

Ако забележите някои от симптомите на страховата невроза у своите близки и приятели, се постарайте да ги убедите, че имат нужда от психотерапевт или психиатър. Лечение, което е започнато в по-ранен етап може да доведе до по-положителни резултати при лечението на страховата невроза.

Най-добре е докторът, към когото ще се обърне болният, да е познат или приятел. В този случай между доктора и пациента не възниква бариера на неразбиране, лична антипатия, което се отразява положително на лечението. Ние ви предлагаме 3 варианта за лечение на страховата невроза:

1. Успокояващи средства. Въпреки че антидепресантите са ефективни при лечението на страховата невроза им е необходимо известно време, за да подействат на болния. Препарати като бензодиазепини могат да облекчат симптомите по-бързо. Много от лекарите се боят да ги изписват, заради голямата вероятност да се привикне бързо към тях и да се развие зависимост към лекарството.
2. Други видове медикаменти. В зависимост от това, как пациентът реагира на лечението е възможно и използването на алтернативни препарати. Според ученият Макинн на някои пациенти им помагат медикаменти като литий, антипсихотични и антиепилептични лекарства. Сънотворните лекарства могат да донесат на пациента със страхова невроза така желаното успокоение. Различни билкови комбинации също вършат отлична работа.
3. Смяна на начина на живот. Специалисти твърдят, че пациентите сами могат да направят много за своето излекуване. Те трябва да следят за своето хранене и добър сън, да не употребяват алкохол и наркотици, да тренират редовно някакъв спорт, защото съществуват много доказателства, че физическите натоварвания помагат за повишаването на настроението и лечението на много заболявания, в това число и страховата невроза. Също така по време на лечението на страхова невроза докторите препоръчват да се правят и дихателни упражнения. Трябва да се намери този фактор, който ще помогне на пациента да измени начина си на живот. Необходимо е да се убеди пациентът, че той може сам да си помогне при лечението.

Най-ефективният метод при лечение на страхова невроза е съчетаването на психотерапии и употребата на антидепресанти или съчетаването на различни видове медикаменти. Билковото лечение е подходящо за домашна употреба и също дава добри резултати.
http://strahovanevroza.com/%D0%BB%D0%B5%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D1%85%D0%BE%D0%B2%D0%B0-%D0%BD%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%B7%D0%B0-%D1%87%D0%B0%D1%81%D1%82-2/