четвъртък, 23 септември 2010 г.

Йога и духовност Запознаване с чакрите – нашите енергиини центрове

Всичко е вътре в теб... Everything is Inside you... Всичко е вътре в теб...

Йога и духовност
Запознаване с чакрите – нашите енергиини центрове
Във всеки от нас е заложено едновременно животинското, човешкото и божественото начало. Сегашното ни ниво не е връхната точка на еволюционното ни развитие, а само междинен етап. Според йогийската литература ние имаме 5 ТЕЛА – КОШИ, които съответстват на различни нива на съществуване.
Аннамаякоша – физическо тяло
Пранамая коша – пранично тяло
Маномаякоша – умствено и емоционално тяло
Вигянамаякоша – тяло на интелекта, интуицията и висшето познание
Анандамаякоша – тяло на блаженството
Петте тела се проявяват и действат в различни измерения, като всички те се поддържат от ПРАНА - ЖИЗНЕНА ЕНЕРГИЯ, необходима за съответното измерение. Те съответно се свързват чрез фини ЕНЕРГИЙНИ КАНАЛИ – НАДИ. Думата нади буквално означава поток; течение. Надите кореспондират с нервите във физическото тяло и са близки до меридианите в китайската медицина. Съставени са от астрална материя. Човек, развил своите психически сили може да ги види под формата на енергийни потоци светлина. Според древните текстове в психичното тяло има 72 000 нади, 10 от тях са основни, но най-важните са 3 - Ида, Пингала и Сушумна. Сушумна е главният канал, разположен в гръбначния стълб и всички останали нади са подчинени на него. Ида нади представя лунната енергия, която протича през лявата ноздра и контролира менталната и творческата активност и парасимпатиковата нервна система. Пингала нади представя слънчевата енергия, която протича през дясната ноздра, контролира физическата активност и симпатиковата нервна система.
Движението на прана се управлява от ЕНЕРГИЙНИ ЦЕНТРОВЕ – ЧАКРИ. Думата чакра буквално означава колело, кръг. Чакрите са центровете за взаимен обмен между физическото, астралното и каузалното измерение. Те играят ролята на трансформатори, приемайки по-висок волтаж енергия, като я преобразуват в по-нисък и преразпределят съответно на по – плътно (материално ниво), достъпна за използване от по-грубите тела. От своя страна, физическата енергия чрез работа върху чакрите може да бъде трансформирана в по-фина психическа или астрална енергия. В този смисъл чакрите са посредници за енергиен обмен и трансформация между съседни измерения на битието, както и центове за трансфер на енергия между тялото и ума. Когато чакрите са пробудени и активни, човек осъзнава висшите сфери на съществуване и придобива силата както да навлиза в тези области, така и да подпомага и вдъхва живот на по-низшите измерения. Чакрите реално са фини центрове в праничното тяло, които се свързват с определената честота на трептене на съответното енергийно измерение. Всяка чакра е и нещо като контактен ключ, който привежда в действие определена степен на съзнанието. Чакрите също символизират различните нива на осъзнаване от инстинктивното (Муладхара) към интуитивното(Аджн ). Човек има много голям брой чакри, по цялото тяло, но най-важните, с които работи йога и повечето духовни пътеки са седем. Намират се по протежението на гръбначния стълб до върха на главата в Сушумна нади, там където се пресичат и срещат с Ида и Пингала нади.

Техните санскритски имена и разположение са:
МУЛАДХАРА в перинеума
СВАДИЩАНА в основата на опашната кост
МАНИПУРА на нивото на пъпа
АНАХАТА в областта на сърцето
ВИШУДХИ в областта на гърлото
АДЖНА в центъра на главата
САХАСРАРА на върха на главата.
Муладхара е основната фундаментална чакра, от която започваме нашата еволюция, а завършваме еволюцията си в Сахасрара. Докато се развиваме към Сахасрара, се събуждат прогресивно определени способности и центрове в нервната система, ума и съзнанието ни, което води до различни вътрешни и външни преживявания. Муладхара е първият център в човешката инкарнация, но това е най-висшата чакра, която животните имат способност да събудят (тяхната Сахасрара). По-високите чакри не присъстват в психофизиологията на животните и тяхната нервна система отразява тази относителна недостатъчност. Под Муладхара има други чакри, които представляват еволюцията на животинското царство. Те се свързват само със сетивното познание, а не с менталното (умственото) осъзнаване. При човека над Сахасрара има други чакри, които представляват следващото по-висше еволюционно ниво на развитие. Така Муладхара е най-висшата в животинската и първата в човешката еволюция чакра, а Схасрара е най-високата в човешката, и първата стъпка в духовната ни еволюция.
Прогресивното пробуждане на чакрите е известно като издигане на КУНДАЛИНИ, - в превод от санскрит означава кръгообразна енергия, може също да се преведе и като първичната сила. Това е естествената сила, трансцедентален източник на енергия, заложена и присъща на всеки човек. Кундалини представя космическата изява на висшата, най - фина енергия (махапрана) в човешкото тяло. Символично се изобразява като змия, увита на два кръга и половина, лежаща непробудена в основата на гръбначния стълб на нивото на Муладхара чакра. Посредством нейната мощ се осъществява еволюционното развитие у всеки индивид. Когато се родим част от Кундалини е вече приведена в действие. В зависимост от това доколко тя е активна и концентрирана, човек се ражда гений, с ниско интелектуално ново или някъде по средата. Пробуждането на Кундалини ускорява придвижването на индивида по посока на съзнателното изпълнение на неговата цел и роля в живота.
ЧАКРА локация в тялото (всички чакри се намират в средата на тялото) екзотеричен (външен) цвят езотеричен (вътрешен) цвят мантра качества
САХАСРАРА теме лилав бял-лилав - вдъхновение, сливане с висшето Аз, духовна реализация
АДЖНА центъра на главата индиго златно-бял ОМ интелект, интуиция,мъдрост, свръхсетивни възприятия
ВИШУДХИ шия син тъмносини -лилав ХАМ комуникация, пречистване
АНАХАТА гръдна кост зелен розов ЯМ любов, милосърдие
МАНИПУРА слънчев сплит жълт златен РАМ воля, сила, действие,самочувствие
СВАДИЩАНА опашна кост оранжев оранжево-розов ВАМ радост, удоволствие, хумор,сексуалност
МУЛАДХАРА перинеум червен лилав ЛАМ сигурност, стабилност,притежания
ЧАКРА елемент сетиво сетивен орган (karmendriya) орган на действие (gyanendriya) брой лотосови листенца
САХАСРАРА - - - - хиляда
АДЖНА ум (манас) ум ум ум две
ВИШУДХИ етер (акаша) слух уши глас шестнадесет
АНАХАТА въздух (ваю) допир кожа длани дванадесет
МАНИПУРА огън (агни) зрение очи стъпала десет
СВАДИЩАНА вода (апас) вкус език отделителна и полова система шест
МУЛАДХАРА земя (притхви) мирис нос анус четири
http://www.yogainside.info/spodeleno/yoga_chakras.html