сряда, 15 декември 2010 г.

Грешките които правим когато сме болни от грип!

Първа грешка: Веднага щом разберем че ни е хванал грипа, пием противогрипните лекарства и отново тръгваме по неотложни дела.
При първите симптоми трябва да си останем в къщи, а не да разнасяме бацилите, едно невинно кихене в автобуса може да зарази всички пътници, а между тях бременни, хронично болни, за които грипа е безпощаден.
Втора грешка: Ако има болен в къщата, не е изолиран от останалите членове.
Ако има възможност болния да се настани в отделна стая, или поне да се огради леглото му с перде. Да се храни с отделни прибори, четката за зъби да се сложи на отделно място. Да използваме маска. Помещението да се проветрява често. Да се мием ръцете, да правим гаргара с дезинфекционен разтвор и пием противовирусни препарати. Така ще бъдем във форма.
Трета грешка: Провеждаме самолечение.
Никога не можем да предвидим последствията, а те могат да са бронхити, синузити, отити, пневмонии. Само лекарят може да предвиди и предприеме правилното лечение.
Четвърта грешка: Вземаме антибиотик.
Не вземайте антибиотик, вирусът на грипа не е чувствителен към антибиотика, освен това убива някои микроби, които защитават организма. Ако успеем да излекуваме грипа с антибиотик, може да развием дисбактериоза.
Пета грешка: Бързаме да сваляме температурата.
Температурата е защитна реакция на организма, която се бори с вируса. Някои лекари съветват, да не се взема температуропонижаващо под 38 градуса, естествено ако състоянието не е трескаво.
При повишена температура огранизма се обезводнява, затова трябва да се приемат течности/100 мл на кг. телесно тегло/. По този начин помагаме на организма да се възстанови и извеждаме от него токсините. При повишена температура не трябва да загряваме тялото - вани, пластири, грейки са неподходящи. Те могат да бъдат полезни при ликвидирване на последствията от бушуващия грип.
Шеста грешка: Бързаме да се върнем на работа!
Обикновено оздравелите дълго време се чувстват отпаднали. Затова преболедувалия не може да бъде особено полезен, но може да провокира втората вълна на болеста. Самата болест извежда от строя магрофагите и така се отваря врата и за други инфекции.