понеделник, 13 декември 2010 г.

Алпийският “леден човек” носи смърт на изследователите си


Досега са починали седем души, имали досег с мумията на древния шаман

През 1991 г. в Алпите немският турист Хелмут Симон и съпругата му открили вледенена човешка мумия. Замръзналото тяло било напълно облечено и до него имало лък и стрели. Анализи доказали, че тялото е на около 5 300 години. Човекът, наречен от изследователите си Йоци, бил на 42 години, когато бил убит. Интересното е, че първите анализи на предметите около мумията, според "Аргументи и факти", датирали от различни епохи. Стрелите били на около 7000 години, брадвата от началото на I век сл. Хр., а кожата, в която бил увит човекът била от коза, която по онова време живяла в Китай! Тъй като татуировките по тялото и следите от кръвта на няколко човека навели учените на мисълта, че Йоци е бил шаман, основното предположение е, че е притежавал свръхестествени възможности, включително и за пътуване във времето.
Най-зловещата част от откритието е, че от намирането на Йоци вече няколко души, свързани с него по един или друг начин, са умрели. Според някои негови изследователи е възможно да му е било наложено предсмъртно заклинание, което е било практика при друидите. Това била специална мистична процедура, в резултат на която всеки, които притеснял покоя на починалия го очаквали страшни неприятности.
Първата жертва на вероятното проклятие бил откривателят на тялото. Хелмут Симон загинал при нещастен случай съвсем близо до мястото на откритието си. Когато го открили, бил замръзнал в същата поза като Йоци. Началникът на планинските спасители, които открили туриста, Дитер Варнеке пък починал от инфаркт само час след като Симон бил погребан. Третата жертва станал д-р Райнер Хен, който направил експертиза на "ледения човек". Той загинал в автомобилна катастрофа на път за конференция, посветена на Йоци.
Следващият пострадал от съприкосновението си с мумията бил професионалният алпинист Курт Фриц, който организирал преместването на тялото. Той загинал в лавина. След две години от мозъчен тумор починал и Райнер Хелцл, който бил снимал документален филм за Йоци. Смъртта на д-р Конрад Шпиндлер, който бил начело на група учени от Инсбрукския университет, изследвали мумията, също се приписва на проклятието, макар че той починал на 66 години от множествена склероза. Последният засега е д-р Том Лой, който се занимавал с ДНК проучвания на "ледения човек". Той починал в дома си в Австралия при неясни обстоятелства.
Разбира се, скептиците изказват мнението, че всичко това е рекламен шум, защото изложената в музей в Болцано (Италия) мумия носи ежегодно солидни приходи от масовите посещения на любопитни туристи. За д-р Лой например, се оказало, че страдал от наследствено заболяване на кръвта. Защитниците на теорията за проклятието пък отбелязват, че болестта се проявила пръв път когато д-р Лой започнал да се занимава с Йоци. В края на краищата, щом древните религии като друидизма са имали практика да налагат предсмъртни заклинания, кой може да е сигурен дали не действат?

http://www.vestnikataka.com