сряда, 4 август 2010 г.

ФЪН ШУЙ

На първо място е съдбата,
след нея идва късметът.
След това е фън шуй,
после — филантропията и образованието.
древна китайска пословица


Фън шуй — науката за хармонията с околната среда и изкуството тя да се използва във всекидневието са известни от древни времена. Китайците са прилагали фън шуй в продължение на много векове. Днес фън шуй завладява Америка и Европа - от банкера до домакинята - всички пренареждат своите домове и офиси според принципите на фън шуй, за да си сигурят благополучие и късмет. Фън шуй привлича и архитекти, и дизайнери, и агенти по имоти, и психолози.

Самото понятие "фън шуй" се интерпретира по различен начин. Някои азиатски специалисти го смятат за приложна, естествена наука, за други то е изкуство да се постига хармонична обстановка, за трети - учение за тайнствени метафизични сили. Независимо как се приема, фън шуй не би оцеляло пет хиляди години, ако беше чиста проба шарлатанство.
Вятър и вода
Изкуството фън шуй, съчетаващо в себе си елементи на мистика, здрав смисъл и добър вкус, в превод от китайски означава "вятър и вода". Основоположник на фън шуй се смята великият Конфуций. Според неговото учение в света съществува сила - ЦИ, свързваща човека с околната среда. Ци в превод означава "дух, енергия", "вселенска жизнена сила". Древните китайци смятали, че драконът създава ци с диханието си. Всичко в света носи в себе си ци: планините, водата, дърветата, камъните, зданията, мебелите и разбира се, хората.
Тази неуловима, вездесъща енергия тече по улиците, пътеките, реките, релсите, стълбите и коридорите, прониква през вратите. Или не тече, препъвайки се в остри ъгли и потъвайки в съборетини или купчини непотребни вещи в дома ни. Всеки път, когато нещо бъде направено по съвършен начин, ци се възражда. Един поет, написал стих, създава ци. Домакинята приготвила чудесен сладкиш, също създава ци.

За да се построи правилно един дом и да се подредят в него хармонично мебелите, трябва да се имат предвид много фактори. Самите последователи на това учение не отричат, че фън шуй съчетава митология, религия, философия, екология, астрономия, геология, метеорология, астрология, шамански практики и ... практическа полза. Днес във фън шуй философията е по-скоро на последно място, а на преден план излиза практическата полза. Късметът посещава по-често правилно разположилите се във физическата Вселена хора, съдбата им изпраща благополучен брак, щастливо семейство, успешна кариера, здраве и дълголетие.
Ако искаш да промениш живота си, премести 27 предмета в своя дом.
китайска пословица
И така, в дома ви или в офиса също блуждае ци и вие сте в състояние да облекчите нейното придвижване, за да може късметът да стигне до всеки квадратен метър на помещението. Между другото, ако и на работа, и у дома се чувствате прекрасно, злите ветрове на съдбата не издухват настроението ви, кариерата ви е във възход - може би не е и необходимо да променяте нещо. Някои хора притежават природно чувство за хармония и подреждат пространството около себе си с вкус и комфорт.
Често пъти ние живеем и работим в сгради, които са построени без да се имат предвид всякакви източни премъдрости. По света обаче хората умеят да се противопоставят на това. Например в центъра на Хонг Конг се издига ъгловатото здание на китайската банка. Банкерите от околните здания се оплакали, че банката излъчва негативна енергия и им се налага да оборудват офисите си с изкривени огледала, за да се "предпазят от нещастие". И сега, след консултации със специалисти по фън шуй, първите шест етажа на остроъгълното здание, за радост на съседите, ще бъде реконструирано.
Проблемите обаче не винаги могат да бъдат решени толкова кардинално. Но дори вътре в една отделна стая може да се направи много. Има една древна китайска пословица: "Ако искаш да промениш живота си, премести 27 предмета в своя дом". Специалистите все пак не препоръчват да се правят толкова много промени наведнъж, защото не е възможно да се проследят последствията от всяко едно преместване. Фън шуй разглежда дома или работното място като жив организъм, който е или в хармония с вас, или в противоречие. Най-важното е енергията да тече през помещението бавно и спокойно, а не да преминава в галоп или да се възпрепятства. Дългите коридори, които много сгради имат (почти всички училища и болници у нас!), са като скоростно трасе за положителната енергия — тя се носи по тях със свистене. Огледалата са в състояние да намалят скоростта й и да насочат живителната ци към всички кабинети и ъгли.
Според експертите огромно значение има местоположението на бюрата в офисите. Те трябва да се разполагат по диагонал, колкото се може по-далеч от вратата. Онези, които седят с гръб към вратата, привличат към себе си неприятностите и неуспехите. Дори незначителни на пръв поглед детайли - неудобен стол например, остра режеща светлина, маса с остри ъгли, — всмукват енергията. Главното в планировката на работното място е правилното разполагане на бюрото. Източно разположеното бюро е благоприятно за начинаещите бизнесмени. Енергията на изгряващото слънце ще действа заедно с вас. Северозапад е благоприятен за онези, които се стремят към лидерство, с желание поемат задълженията на организатори и ръководители, търсят отговорни постове. Югоизток привлича съзидателната енергия. Западът е подходящ за стабилния бизнес. А колкото до бюро, разположено точно на юг — то може да предизвика напрежение и стрес. Разказват за един сътрудник от известно издателство, който се избавил от постоянната преумора и кожни проблеми едва след като обърнал бюрото си и седнал с лице към вратата. "Може и да е случайно, но сега се чувствам много по-добре."
Петте елемента
Принципът на петте елемента е още един основополагащ принцип в теорията на фън шуй. Дървото, металът, водата, земята, огънят присъстват във всичко, включително в човека (макар да казват, че при жените елементите са само четири, а на онези от тях, които по някакво чудо са се сдобили и с петте, не могат да раждат момчета). Елементите могат да се подкрепят взаимно, образувайки хармония и уют, или да разрушават — тогава в дома всичко върви накриво, съпрузите се карат, децата се учат лошо, възрастните боледуват.
На четирите елемента (освен земята) съответстват четирите посоки на света, животните, цветовете, годишните времена, материалите и формите. Истинската китайска грамотност в това отношение е безкрайно увлекателна. При това, удивителното е, че дори най-неподходящите външно условия могат да бъдат поправени. Всеки предмет от обстановката може да бъде класифициран според 5-елементната система на фън шуй, което създава безкраен брой варианти и комбинации - стига човек да разгърне фантазията си и да използва творческото начало в себе си.
Кой от елементите управлява даден човек се определя от рождената му дата. Тръгвайки оттам, специалистите дават съответните препоръки. Например "огненият" човек не бива да наводнява дома си с аквариуми, компютри, стъкло и всякакви "мокри" дейности, за да не угасне неговият жизнен пламък.
Освен препоръките какви предмети са подходящи за вашия дом, фън шуй подсказва и къде те да бъдат поставени. За тази цел се използва добрият стар компас и специална осмоъгълна карта ба-гуа с осем триграми. Според тази карта пространството (в даден случай това може да се отнася за отделна квартира, стая или кабинет) се дели на осем сектора. В центъра е добре познатият ни знак ин-ян, свързващ и балансиращ всичко в света. Древните никога не са се опитвали да дадат дефиниции на ин и ян, но създаването на списъци с такива противоположности — например денят и нощта, ниското и високото, предното и задното, мъжкото и женското, — им доставяло голямо удоволствие.

Ин се представя от черното, ян — от бялото, ин е женското начало, ян - мъжкото. Съединавяйки се, те образуват дао — универсалният принцип, според който човек се съединява с Вселената и който позволява на човека да открие вселената в себе си. Преди хиляди години древните китайци нарекли сенчестата, северната страна на планината ин, а слънчевата, южна страна — ян. Пагодите в началото се строяли, за да създават ян енергия. Символът символизира Вселената, съставена от ин и ян енергии, които непрекъснато си взаимодействат.
Няколко най-общи фън шуй съвета

• Използвайте интуицията си, когато трябва да аранжирате мебели и украси. В такъв случай почти винаги ще направите правилния избор, отговарящ на изискванията на фън шуй.
• Постарайте се и петте елемента да са представени в дома ви. Заедно те символизират завършеност и помагат за създаване на хармония и удобство.
• Мебелите ви трябва да представят и ин (извитото), и ян (правото). Комбинация от леки извивки и прави линии помага за създаване на равновесие.
• Огледалата са полезни, за да отпратят обратно негативното влияние, но те могат също така да отразяват хора и приятни външни гледки. Трябва да се пазят максимално чисти, за да може ци да се движи свободно.
• Полилеите са един отличен начин за привличане на ци в къщата ви. Кристалите и светлите предмети всмукват в себе си ци и после я отразяват във всички посоки.
• Избягвайте безредието. Заставете се да изхвърляте всичко, което просто трупате, но не използвате.
• Къщи на едно ниво са по-добри от къщи на повече нива. Съотношението на прозорци и врати не трябва да е повече от три към едно. Не трябва да има три или повече врати на една права линия.
... и още за работното място
• Компютърът генерира голямо количество енергия - съзидателна, творческа. Но за да бъде балансиран този мощен поток и насочен в необходимото русло, поставете върху работния плот някакви предмети с ярки цветове - синьо, оранжево, червено. Много е подходящо около компютъра да се постави предмет от планински кристал - той ще направи мисълта ви по-ясна.
• В центъра на бюрото поставете нещо сиво или синьо - това може да бъде например подложката за мишката. Това ще ви помогне да използвате по-пълноценно способностите си, ще осигури приток на творческа енергия.
• В левия ъгъл на бюрото е желателно да стои зелено стайно растение (саксийята може да е в топли, червеникави тонове). То ще помогне да се разсее отрицателната енергия, която излъчват острите ъгли на бюрото и останалите офис-мебели. Освен това живото растение ще поглъща негативната енергия на вашите собствени стресове и нервност.
• Не е излишно да държите на бюрото си и съд или поне чаша с чиста вода за пиене. Добър навик е тя да се поставя на по-близката до вас страна на бюрото и помнете: ако водата е отдясно - тя активизира творческите сили и изобретателността, а отляво - знанията. Водата трябва да бъде винаги прясна . застоялата течност може да започне да акумулира отрицателна енергия и да ви предава този съвсем ненужен заряд.
• Поставете на бюрото и снимки на вашите близки и любими хора. Виждайки отблизо лицата на близките си, китайците смятат, че така няма да се чувствате откъснат от тях, а следователно подсъзнателно няма да генерирате негативно отношение към работата си, която ви разделя от тях.
• Ако ви се налага да работите често с телефонния указател, визитник или адресна книга, поставете я отдясно, в средата или по-близо към вас, на това място, което отговаря за притока на пари, и тя ще ви донесе максимум полза.
• Телефонът, тази незаменима вещ също трябва да се намира на определено място. Обикновено стои отдясно, а ако работите по-добре с лявата ръка - нека стои в далечния ляв ъгъл. Така ще спомогне за полезни контакти, ще привлече късмета и може да постигнете финансов успех. Във всеки случай нека телефонът да не стои така, че да протягате лявата си ръка надясно или дясната - наляво. Пресичайки тялото, ръката блокира положителната енергия.
• Ако ви се налага да седите с гръб към хората (в стая с повече хора), задължително поставете на гърба на стола нещо - сако, шал, пуловер, за да се защитите от отрицателната енергия, която генерират острите ъгли на съседните бюра. Ако седите обърнати с лице към библиотека, шкаф, кантонерка, затваряйте ги. Полуоткрехнатите вратички буквално изсмукват творческата енергия.
• Според фен шуй твърде неблагоприятно се смята да се седи с лице към стената (това ограничава творческите сили) или с гръб към прозореца (така губите прекалено
много енергия). В първия случай ситуацията може да се промени чрез картини (пейзажи, натюрморти), но при условие, че те ви харесват. Закачете ги така, че да бъдат пред очите ви те, а не унилата стена. Във всеки случай ще помогне някаква дреха, метната на гърба на стола. Идеалният вариант е да се седи с лице към прозореца. Ако това е трудноизпълнимо, поставете на бюрото малко огледало, така че в него да се отразява синьото небе - това ще даде простор на вашите мисли.
Статията е от сайта: http://margaritta.dir.bg/dekemvri/0107fengshui.htm