вторник, 24 август 2010 г.

Ето една поличба:

Разсипана сол и счупено огледало – лоши поличби

Много хора подчиняват живота си на различни суеверия и поличби. Доколко правилно е това, е отделен въпрос. Но само си спомнете Закона за привличането. Съгласно който това, което е в мислите ти, се матереализира в живота ни. Сиреч – ако много се страхуваш от нещо, можеш сам да го докараш в живота си.

Едно от най-разпространените суеверия е свързано със счупеното огледало. Знаете ли откога датира това суеверие и как е възникнало то?

Първите огледала започнали да се произвеждат във Венеция пред ХV век. Както всяко ново и непознато нещо, първоначално огледалата били много скъпи и можели да си ги позволят само заможните и благородните фамилии.

Именно богатите измислили хитър начин как да накарат прислугата си да бъде твърде внимателна със скъпите огледала. А именно, че който счупи огледалото, ще го преследват седем нещастни години.

Съществуват и други интерпретации на счупеното огледало. Смята се също, че огледалото отразява човешката душа. И когато то се разбие на парчета, същото последва и душата.

Англичаните пък вярват, че счупят ли огледало, ще изгубят приятел. Но има спасение! Трябва всички пръснати парченца от стъклото да се съберат и да се изхвърлят в течяща вода, който да отнесе бедите.

Друго популярно суеверие е свързано с разсипаната сол. При която случаят е подобен както при огледалото. Някога, много години назад, солта е била скъп и ценнен продукт, колкото златото.

Може би не знаете, че солта е играела ролята и на разменна монета и хората са се разплащали с нея. Ето така възникнало суеверието – не бива нещо, което е толкова скъпо и ценно да се разсипва.
http://selenabg.com/Forum/viewtopic.php?p=28891&sid=c9ebc0cacf3b326dc48c65941af435fe