сряда, 18 август 2010 г.

АСТРО-ДИАГНОСТИКА

Астро-диагностиката е науката и изкуството за добиване на научно познание за болестта и причините й, както са показани от планетите, а също и средствата за преодоляването на болестта. Тази нова наука бавно се разпространява в медицинския свят. Тя не се противопоставя на старата школа за диагноза и лечение, а я допълва.

Пълната зависимост на диагностиката от външните симптоми на болестите, както и разчитането изцяло на действието на медикаментите са довели до гибелта на милиони хора в миналото.Не в далеч времето, когато повсеместно ще се приема, че най-добрият начин да се узнае кое е слабото място в организма е науката за звездите – астрологията, Тогава диагностиците бързо ще откриват болестотворната причина и ще препоръчват най-ефикасните лечебни методи, още преди болестта да се е проявила.

Болестта може да бъде определена като латентна или активна. Симптомите дават указание за заболяването, когато то е вече в процес на материализация, докато латентните тенденции са показани от планетните наранявания в рождения хороскоп. В някои случаи тези тенденции могат да останат латентни през целия живот на човека, ако е живял без да претоварва тялото си и не е дал възможност да се проявят слабите му места. Ако в една верига има слаба халка, но тя не е подложена на напрежение, веригата ще цяла. По същия начин и при планетните наранявания болестта може да остане латентна, но ако лицето злоупотребява с тялото си, слабите места ще се изявят и болестта ще премине в активна форма. Когато планетните аспекти са били задействани и болестта се е проявила, прогресиращите планетни позиции съобщават това на астролога-диагностик.

Когато медиците, учените, окултистите и астролозите постигнат приятелско разбирателство, тогава ужасите и мъката от операционните зали ще станат само лош спомен от миналото. Човечеството ще се радва на всеобщо здраве, а лекарите точно толкова внимателно ще се грижат да поддържат хората здрави, колкото сега им помагат да се излекуват от болестите.

Влияние на знака на Асцендента върху здравето

ОВЕН

Когато в един хороскоп знака Овен, управителя на главата, е на асцендента, действията на човека са импулсивни, агресивни и много активни поради свръхизобилието на жизнена сила. Тази позиция се усилва, когато динамичният Марс управляващ знака Овен или животодаващото Слънце също се намират на асцендента. Хора със силно изразени качества на Овен са по характер избухливи, но не таят злоба, готови са да прощават.

Овен управлява мозъчните полукълба, горната челюст, очите, лицето, без носа, който е под влияние на другия марсов знак – Скорпион. Знакът Овен е горещ и сух. При лека простуда или нарушение на здравето, Овните могат да получат твърде висока температура, с няколко градуса по-висока от онази на лица родени под водни или въздушни знаци. При наличие на планетни наранявания, тези хора са изложени на опасност от мозъчна треска, световъртеж, кръвотечение от носа, невралгии, болести на мозъка и лицето. Могат често да изпитват прилив на кръв в главата.

Волятя на пациента Овен играе голяма роля за успеха на лечението. Хора родени под мъжки знаци са по-склонни да съдействат на лечителя, докато родените под женски знаци следват линията на най-малко съпротивление и са небрежни в следването на указанията на лечителя.

ТЕЛЕЦ

Този знак управлява областта на врата, ушите, небцето, ларинкса, сливиците, щитовидната жлеза, долната челюст, тилната област, малкия мозък, шийните прешлени, гласните струни, каротидните (сънните) артерии, юголарната вена и фаринкса

Тъй като Телците са доста своенравни и упорити, когато заболеят, болестта също има тенденция да упорства. Те се боят изключително много от заболявания. Този страх им пречи да бъдат добри медицински работници.

Ако имате пациент с изгряваш Телец или Слънце в този знак, никога не му позволявайте да мисли, че е много болен. Силата на самовнушението може да доведе както до влошаване на здравословното състояние, така и до бързо излекуване. При Телците има ясно изразена тенденция към напълняване в средна възраст. Други заболявания на които са изложени са ангини, фарингити, подуване на жлезите, полипи.

БЛИЗНАЦИ

Знакът управлява ръцете, раменете, белите дробове, тимусната жлеза, горните ребра, трахеята, бронхите, капилярите, дишането и окисляването на кръвта.

Близнаците, повече от всички други знаци са изложени на нервни смущения. Хората с асцендент Близнаци са нехайни към здравето си и имат много нездравословни навици. Понеже знакът е мъжки, лицето Близнак може с минимална външна намеса да се излекува от дадена болест. Най-често срещаните заболявания са: бронхити, астма, пневмония, туберколоза, плеврит, нервни разстройства.

РАК

Когато искаме да направим хороскопна диагноза на лице с изгряваш Рак, можем да очакваме, че то е с ниска жизненост, също че е доста плахо и не обича да следва съвета на други хора. Раците са способни да извършат противното на това, което са посъветвани да направят. Подозрителността им ги прави труднодостъпни, но щом веднъж дадат доверието си някому, те са много лоялни и готови да сътрудничат. С малка похвала или изразена към тях благодарност, лесно ще ги спечелите за вашата кауза. Прекалено чувствителни са и не забравят нанесената им обида. Когато Слънцето е в този воден знак, лицето е по-жизнено, отколкото когато той е изгряващ, защото то е дарителя на живота и енергията.

Рак управлява стомаха, диафрагмата, гръдните (млечните) жлези, горните дялове на черният дроб, панкреаса, стомашната вена , кръвния серум, превръщането на погълнатата храна в стомашна каша (химус), перисталтиката.

Разстройствата на здравето, които могат да бъдат получени под знака на Рака са: лошо храносмилане, воднянка, газове, склероза. Раците са доста привързани към храненето и обикновено са лакоми, затова и са засягани от болести породени от неправилно хранене. Това е особено валидно за хора имащи Сатурн в Рак. Тази планета има ограничаващо влияние и е установено, че отнема жизнените флуиди на органа, подвластен на знака в който се намира Сатурн.

ЛЪВ

Когато работим с пациент, имащ знак Лъв на асцендента, трябва да знаем че той има голяма жизнена енергия и трудно се поддава на заболяване. Лъвовете обикновено се борят сами за преодоляване на здравословните смущения, без да молят за помощ. Гордостта не му позволява да бъде в тежест на другите, да покаже слабост. Когато отиде на лекар, значи наистина е много болен.

Лъв е мъжки знак и най-много здравословни проблеми му създава прекалената енергичност.Той прави всичко с твърде голям разход на енергия, а това вреди на органите управлявани от този витален знак: сърцето, аортата, торакалната част на гръбначния стълб и гръбначния мозък.

Слънцето, животодателят, управлява знака Лъв, както и жизнения етерен флуид, идващ от далака, който е входа на слънчевите сили. Намираме, че лицата родени с изгряващ Лъв са твърде жизнени и пълни със сила, особено, ако Слънцето също е в този знак. Поради разрушителното действие на свръхизобилната им енергия обаче, те често получават разнообразни сърдечни и гръбначни смущения. Те могат да страдат и от нарушение на функцията на далака.

ДЕВА

Дева е женски, пасивен знак, вторият от тройката на земните знаци и има по-слаба съпротивителна сила, отколкото фиксирания знак Лъв. Лицата с асцендент Дева могат да издържат на значителни напрежения, но когато и тях настъпи нервен срив им е много трудно да възстановят здравето си. Понеже са с негативно предразположение, те се оставят да ги управляват обстоятелствата и не изявяват волевите си сили, за да ги преодолеят. Шестият дом от хороскопа, отговарящ за болестите, съответства на знака Дева. Затова, макар че хора под силното влияние на този знак могат да бъдат превъзходни болногледачи, за тях е по добре да избягват подобни професии, защото са склонни да попиват болестите на пациентите си.

Дева управлява коремната област, червата, долните дялове на черния дроб, дванадесетопръстника и симпатичната нервна система. Болести, които могат да бъдат като следствие на планетни наранявания в Дева: чревни спазми, газове, колики, лошо храносмилане, диария, запек, холера, перитонит, дизентерия, глисти, чревен катар и апандисит.

ВЕЗНИ

Везните са един от знаците, в които Слънцето е слабо. Символизирано е от Самсон, който е лишен от силата си, защото Далила - женският знак Дева, го обезсилва, като отрязва косите му, представляващи слънчевите лъчи. След като Слънцето влезе във Везни, то преминава от северна в южна деклинация и денят става по-кратък от нощта.

Хората, родени под този знак, не винаги са способни да се издигнат над физическите условия. Настроенията им се колебаят подобно на символа на този знак - блюдата на везните. Понякога се възнасят много лесно на седмото небе от щастие и оптимизъм, но и при най-малък умствен смут могат да паднат до самото дъно на песимизма и отчаянието. Като пациенти те не трябва никога да бъдат обезкуражавани, защото така се рушат надеждите им и едното блюдо на везните пропада до най-дълбокото дъно на безнадежността, а това веднага влошава здравословното им състояние. Качество, което Везните трябва да култивират, е при всякакви условия да запазват душевното си равновесие.

Физиологически този знак управлява бъбреците, поясната част на гръбнака, кожата, уретерите (каналите, свързващи бъбреците с пикочния мехур) и вазомоторната система. Болестите, на които най-вече са изложени Везните, са глумеролонефрит, лумбаго, проблеми с уринирането, диабет, екземи, нефрити и др. Болестта в голяма степен зависи от наранените планети. При наранен Сатурн наблюдаваме оскъдна урина, при наранен Юпитер - свръхпроизводство на урина.

СКОРПИОН

Марсовият воден знак Скорпион е един от най-малко разбраните от 12-те знака на Зодиака. За него са характерни няколко типа лица. Обикновено Скорпионите са потайни, плахи, със склонен към усамотяване характер и не обичат да говорят за работите си. Но има и друг тип Скорпиони - готови да спорят до крайност, да налагат мнението си. Могат да бъдат твърде жестоки, с експлозивен нрав и ако хороскопът има наранявания, това може да подкопае здравето им. Най-голямата опасност обаче за лицата Скорпиони идва от страна на половите органи и каналите, чрез които се изхвърлят екскрементите на тялото - уретрата и дебелото черво, включително и ануса.

Пикочният мехур, сигмоидната извивка на дебелото черво, простатната жлеза, срамната кост, червено оцветената част от кръвта и носните кости също са под управлението на Скорпиона.

Сред родените под този знак има добри лечители, лекари, хирурзи и окултисти. Но често лицето Скорпион има тиранични черти в характера си, желанията му са силни, страстите - необуздани. Низките желания почти винаги водят до ексцесии, от които могат да последват болести, проявяващи се в зависимост от планетите и нараняващите аспекти: сифилис, херния, скорбут, фистули, хемороиди, маточни смущения при жените, свиване на простатната жлеза при мъжете, носов катар.

СТРЕЛЕЦ

Обикновено лицето Стрелец е сред най-послушните и лесно лекувани пациенти, защото с открития си и добър характер винаги е готов да следва указанията на лечителя, но също така лесно откликва на всяко негативно внушение. Лечителят може да е дал полезен съвет и да го е окуражил, но е достатъчно някой от многото му приятели да му каже, че изглежда зле, за да се тушира позитивното въздействие и да се забави оздравителният процес. Следователно пациентът Стрелец трябва да бъде поставен под грижите на лице, което ще го предпазва от вредни внушения.

Знакът Стрелец управлява бедрата, сакралната и опашната област на гръбнака, бедрените кости, слабинните (илиачните) кости, илиачните артерии и бедрените нерви. Болестите, които свързваме с този знак, са локомоторна атаксия, ишиас, ревматизъм и болести на бедрата.

КОЗИРОГ
Козирог е земен знак, управляван от планетата Сатурн. Родените под този знак не се дават лесно на болестите. Те имат жилав, постоянстващ и упорит нрав и поради това понасят много страдания, преди да обърнат внимание на болестта. Ако тя успее да ги повали, упорито и продължително ги владее. Понякога стават хипохондрици и лечителят трябва да използва най-дипломатични методи, за да разбие бронята, която са надянали. Най-лошото в случая е, че ако един Козирог, намиращ се в подобно душевно състояние, установи, че някой се опитва да му помогне, той ще отхвърля помощта, която му се предлага. Козирозите са свръхчувствителни и твърде усамотяващи се. Те често подхранват мрачните си настроения и отпадналост, което се отразява вредно на здравето им.
Знакът Козирог управлява косата, коленете, кожата, ставите и затова типичните болести засягат именно тези части от тялото.

ВОДОЛЕЙ

Две планети управляват въздушния знак Водолей. Едната е Сатурн, наричан планета на затрудненията, а другата е импулсивният и непредсказуем Уран. Водолей е фиксиран знак, даряващ притежателя му със силна воля и амбициозност, но ако планетите в хороскопа и най-вече Слънцето са наранени от неблагоприятни аспекти на Сатурн или Уран, той ще е склонен да развие мрачно настроение, песимизъм и болезнена чувствителност или ще действа прибързано и необмислено.

Водолеите често се претоварват, тъй като не успяват правилно да преценят силите си, не разбират, че тялото им е ограничено в определени граници. Следователно, когато спрат да действат, те вече са в критично състояние. Склонни са обаче да дадат възможност на лечителя да им помогне, защото винаги са готови да сътрудничат.

Знакът Водолей управлява подбедриците и глезените. Болестите, които могат да се проявят, когато този знак е засегнат, са: разширени (варикозни) вени, подуване на глезените, болки в краката, нервни заболявания от различен вид. Симптом за началото на нервна криза при Водолеите е извънредната чувствителност на кожата.

РИБИ
Родените под този воден знак често имат меланхоличен характер. Привързани са към разкоша, което често ги кара да търсят удобен и лесен начин на живот. В по-напреднала възраст са склонни към натрупване на мазнини, което влошава здравето им. Те откликват твърде лесно на положителни или отрицателни внушения и също така бързо отговарят на влиянието на лечителя. Не е желателно лице с твърде съчувстващ характер да посещава болния от знак Риби. Днес има твърде много свръхсъчувстващи хора, смятащи за свой социален дълг да окуражат всеки свой болен приятел, говорейки за болестта му. След всяко подобно посещение състоянието на болния се влошава. Той трябва да се настани в стая с ведра обстановка и да бъде обгрижван от бодри лица.

Ако в наталния хороскоп Луната или Нептун са наранени, то подвластните на Риби лица може да са склонни към употреба на наркотици или към злоупотреба с алкохол. Знакът управлява стъпалата и фибрина на кръвта. Възможни са следните заболявания: подагра, воднянка, деформирани стъпала и пръсти на краката, мазоли, тумори.

Патологични качества на знаците
Овен - енергия, изпълненост със сила, ексцесии, висока температура, сухота, възпаления.
Телец - твърдоглавие, черногледство, неконтролиран гняв, склонност към разкош, инат.
Близнаци - негативност, безпокойство, нервност.
Рак - липса на жизненост, злопаметност, недоверчивост.
Лъв - високомерие, неотстъпчивост, страстност, жизненост.
Дева - себичност, критикарство, липса на съчувствие, строгост.
Везни - егоцентричност, меланхолия, ревност.
Скорпион - тираничност, разрушителност, тайнственост.
Стрелец - авантюризъм, злополуки, безпокойство.
Козирог - ограниченост, предпазливост, кристализация, сухота.
Водолей - непредсказуемост, нервност, непредпазливост.
Риби - свръхчувствителност, липса на жизненост, мързел.

Патологични качества на планетите
Слънце - горещо, сухо, жизнено, градивно, тонизиращо.
Луна - влажно, студено, хранително, възприемчиво, колективно, флуидно.
Меркурий - студено, сухо, нервно.
Венера - топло, лимфатично, отпускащо, лениво.
Марс - горещо, сухо, възпалително, активно, изригващо, буйно, позитивно.
Юпитер - топло, влажно, подхранващо, разширяващо, дебело, чревоугодно.
Сатурн - студено, сухо, хронично, свиващо, кристализиращо,ограничаващо, центростремително, затрудняващо.
Уран - сухо, спазматично, електрично, експлозивно, конвулсивно, разстройващо.
Нептун - меланхолично, упойващо, магнетично, вдъхновяващо.

Астрологични сходства на сетивните органи
Очи - Овен, Уран, Слънце, Луна, Антарес, Плеяди
Уши - Телец, Меркурий
Нос - Скорпион
Език - Телец, Скорпион
Кожа - Везни, Козирог, Сатурн

Автори: Макс Хайндел, Огъста Фос Хайндел
Превод: Владимир Биков
Статията е от сайта: http://www.astrohoroscope.info/cure.htm