петък, 29 ноември 2013 г.

Предразположеност към Алцхаймер може да се определи още в ранна детска възраст!

Руски учени предполагат, че гена на Алцхаймер може да се прояви още в ранна детска възраст, т.е. дълго преди да прояви признаци.
Гена  на заболяването - АРОЕ има три разновидности-Е2, Е3, и Е4. Най-често срещан е вараиант Е3, най-опасен е Е4, който се намира в четвърт от населението. Въпреки това заболяването не се проявява във всеки носител на гена.
Изследователите доказват, че АроЕ гена засяга целостта на миелиновата обвивка на мозъка. Нарушението цялостта на обвивката, която обгражда мозъка и нервите на гръбначния мозък е същността на заболяването.

Учените решават да проверят влиянието на гена АРОЕ-Е4 върху изолационната обвивка в първите месеци от живота. За тази цел провеждат ДНК тестове и сканиране на мозъка на 162 деца на възраст от 2 месеца до 2 години. Оказва се, че АРОЕ Е4 ген присъства в 60 бебета.
Отрицателното въздействие на АРОЕ - Е4 за структурата на миелиновата обвивка е потвърдено. През първите месеци от живота на децата с опасния ген миелина е повече, но в крайна сметка настигат връстниците си с ген АРОЕ Е3.

Учените предупреждават, че техните констатации не могат да бъдат считани за окончателни. Въпреки, че са носители на гена, като деца, това не означава, че в по-късен етап болестта непременно ще се развие