четвъртък, 7 юли 2011 г.

Народни рецепти при гъбички по краката!

- Равни количества антисептичен спирт и настърган пчелен клей се разклащат много добре. След измиване на краката със топла вода и сапун, се подсушават и с получения разтвор се маже между пръстите на краката, след което се поръсва със сода бикарбонат.
- Прави се баня на краката сутрин и вечер по 20 минути със затоплен до поносимост разтвор на 4 литра вода и 2 чаши ябълков оцет. След банята краката не се избърсват, след като изсъхнат се обуват чисти чорапи. Добре е докато прилагате тази рецепта да приемате по 1 ч.л. мед и ябълков оцет. Лечението трае две седмици.
- При гъбички под ноктите се използва смес, приготвена в аптека: 15 гр 40% формалин, 15 г салицил, 1г резорцин, 50 мл 70%-спирт и 10 г глицерин.
- При гъбички по ноктите се прави топла баня на краката, като към водата се прибавят сол и сода, киснат 15 минути. Налива се чиста вода в леген, разтваря се е с. л. син камък и краката се потапят за 5 минути. Освен това трябва да се дизенфекцират обувките с памучен тампон натопен с 90градусен спирт.
За да се предпазите от гъбички е необходимо да се спазва строга обща хигиена, както на ръцете и краката, така и на чорапите и обувките.