четвъртък, 14 юли 2011 г.

Нитратите най-вредни за кърмачетата до 6 месеца!

Според частна лаборатория за изследване на селскостопанска продукция многократно се завишават международните норми за съдържание на нитрати. И то най-вече на морковите, марулите, репичките, картофите, тиквичките, пресния лук и други. Нещо повече, напоследък се заявява, че нитратите не били токсични и страхът от тях бил по-голям от реалната вреда. А дори студентите първокурсници по медицина знаят, че нитратите си взаимодействат с различни аминосъединения, в резултат на което се получават нитрозамини, които имат канцерогенно действие.
Предизвикват сериозни проблеми с щитовидната желза, стомаха и други органи. Крайно опасни са за бременни и новородени бебета.
Според СЗО нитратите могат да причинят образуването на т.нар. метхемоглобин, който пречи на хемоглобина да разнася кислорода в организма. Според водещи специалисти това токсично състояние се получава предимно от нитрати в питейната вода. Попаднали там, нитратите не подлежат на биологична дезактивация.
Всички води съдържат определени количества нитрати, но те стават опасни за здравето на консуматорите, когато концентрацията им премине границата, обозначена като пределно допуснима. За нашата страна тя е 50 мг/л по БДС от 1983 година.
Българската норма за нитрати в плодовете и зеленчуците преди година беше 250-293 милигама на един килограм. Световната здравна организация изисква в един продукт да има не повече от 50 милиграма нитрати на килограм продукт за бебета. Безопасното ниво на нитратите за възрастни е 250-290 милиграма на килогам продукт. СЗО предупреждава, че консумацията на плодове и зеленчуци с нитрати над определените норми може да доведат до карцином на стомаха и други тежки заболявания.
Според европейския регламент максимално допустимото количество на нитрати може да бъде 4500 мг/кг, но в регламента се посочваа, че това количество може да бъде доста опасно за бебета и бременни.
Различните стандарти поставят въпроса дали се преследват комерсиални интереси на химически концерни, произвеждащи торове, щом европейският регламент позвоява такова драстично превишаване на нитратите - соли на азотната киселина.
Вредността на питейните храни и води и хранителните продукти, съдържащи нитрати над пределно допустимата норма граница, се определя в крайна сметка от общото количество, паднало в човешкия организъм. Експертите смятат, че средната допустима норма е 5 милилитра нитрати на килограм тегло за денонощие. Дали обаче такава доза поема българинът, след като съществуват основателни твърдения, че по пазарите и търговте на страната се предлагат продукти, надхвърлящи над 50 пъти максимално допустимите норми за съдържание на нитрати?