събота, 4 юни 2011 г.

Срещу импотентност и възпаление на простатата!

В народната медицина билката черен бъз се употребява при импотентност, хемороиди, подагра, високо кръвно налягане, воднянка, възпаление на бъбреците и пикочния мехур, възпаление на простатата, уриниране на кръв, копривна треска, задух, затлъстяване, пневмонии, бронхит, туберкулоза, кашлица, хрема, ангина, пресипнал глас.
Начин на приготвяне:
За вътрешна употреба: Две чаени лъжички цветове се заливат с 250 мл вряща вода. Оставя се за 10-15 минути, след което се прецежда и се пие на глътки. По други указания 2 супени лъжици цвят / супена лъжица от от останалата част на билката/ се слагат в 500 мл вода. Когато водата заври, цветът се държи 5 минути, след което чаят се прецежда. Пие се по винена чаша преди ядене 4 пъти дневно.
През последните години стана много популяро приготвянето на воден извлек и сироп от цветовете на бъз. 15 цветни съцветия се накисват в три литра вода за една вечер, течността се прецежда и се пие затоплена или се приготвя сироп със захар, който се употребява разреден с вода като напитка.
От плодовете на бъза се приготвя също мармелад, който се употребява като диуретично и слабително средство, за усилване на организма при неврози. Може да се приготви и извлек от половин лъжица изсушени плодове и 250 мл вода.

Външно приложение: За бани при ревматизъм и подагра, за компреси при възпаление на очите, за налагане на лапи при червен вятър и изгаряния, за бани при хемороиди и кожни възпаления.