петък, 3 юни 2011 г.

Ако се подуват лимфите - проверете за ревматизъм!

Това заболяване е известно още от древни времена, присъства в трудовете на Хипократ и в древната китайска медицина. В основата си ревматизмът е инфекциозно и алергично заболяване с увреждане на тъканите на сърдечносъдовата система и ставите.

Болестта засяга ставите и това се нарича артрит. Ако е обхванало много стави се нарича полиартрит. Към тази форма на ревматоидния артрит са най-уязвими ставите на глезените и ставите на китката. Ако е засегната само една от ставите се нарича ревматоиден оноартрит.
Интересно, че ставите се възпаляват симетрично, т.е.едновременно на двата крака.
Първият симптом на острия ревматоиден артрит е нарастващата остра болка в ставите, която се увеличава дори и при малки движения. На фона на болката се появява подуване на ставите и на меките тъкани в областта на съединяване на ставите. Болката е още по-силна при допир, а кожата се зачервява. Много често острата форма на ревматизма е с висока температура до 38-40 градуса и засилено изпотяване.
Артрита се проявява доста променливо. Може да изчезне от едни стави и да се появи в други доста бързо. При нелекуване, става хроничен и засяга все повече стави. Болният трудно се предвижва, особено скован се чувства сутрин. При ревматизма, освен артрита може да се увелитчат и лимфните възли, да се появят нарушения в периферната нервна система. Това е признак за намаляване на силите на организма и активиране на заболяването.При навреме предприето лечение, симптомите отстъпват.