четвъртък, 9 юни 2011 г.

11 юни - Черешева задушница!

В миналото жените преди този ден са извършвали специални приготвления. В петък преди задушницата са опичали обредни хлябове-три големи пити: една за умрелите, една за живите и кравай за живите и умрелите. Заколвали голямо пиле, което сварявали и препичали. Всичко това подреждали в големи кошници-бели, специално използвани само за задушниците. Слагали в тях още череши, сирене, ракия, вино, покрито с бяла бохча и се отправяли към черковния двор. Абсолютно всички жени присъстват на задушницата. Отслужва се голяма панихида-обща, като най-напред се споменават имената на загиналите във войните. Преди панихидата рано сутрин, повечето от жените ходят на гробищата, за да прелеят, а на много гробове викат свещеник за да чете специална молитва. След това се връщат в черквата, където отслужват общата заупокойна панихида. Свещеника порязва питите и се започва раздаването. Жената, която раздава казва помени/името/, а която поема раздаденото казва "Бог да прости/името/". Раздаването продължава по улиците, по къщите.
Всичко това е ставало преди 9.09. 19944г. След това хората са били притискани във верско отношение и тормозени по различен начин. Хората скришом, тайно са продължавали да отслужват панихиди за своите покойници.
Сега хората са свободни да изразят своята религия, вяра и почит към починалите. В съботната задушница се раздават череши.... за помен.