четвъртък, 16 юни 2011 г.

Слънцето - стимулатор на щастието!

Годишния сезон при нашето раждане и съответно ъгълът на слънчевото греене оказва влияние върху това какви ще станем. Това се изтъква на международен симпозиум в Испания на тема "Слънцето и хората". Учените твърдят, че влияние върху детето оказва колко слънчева светлина получава майката по време на бременността. А тази светлина е най-силна през лятото. Силната слънчева светлина повишава нивото на серотонина- природния "стимулатор" на щастието" за нашия мозък.
Чрез проучване се установило, че жените родени през пролетта, имат ниско ниво на серотонин, защото са пребивавали в утробата на майката през студените зимни месеци бедни на слънце. Ниското ниво на серотонин е свързано с импулсивност и дори агресивност, носи тревога. Ако се с ъбере всичко това в един темперамент, такива дами биха могли да имат взривоопасен характер или пък да притежават прекалена чувствителност.
Мъжете, родени от февруари до април, обикновено имат високо ниво на допамин-още едно вещество, отговарящо за настроението, формиращо се под въздействието на слънчевата светлина. Това според експертите означава, че тези мъже ще бъдат импулсивни, но в характера им ще преобладава упоритостта. А мъжете, родени в периода от октомври до януари, имат ниско ниво на допамин и по всяка вероятност са меки по характер. Те обикновено са хора, склонни към размисли.