четвъртък, 1 декември 2011 г.

За катарактата!

Катарактата е сериозно очно заболяване, характерно най-вече за хората в напреднала възраст, но може да се срещне и при млади хора след увреждане на лещата при ултравиолетови облъчвания, травми или въздействие на химикали.
Прозрачността на лещата е нарушена и в очите попадат само малка част от светлинните лъчи и човек започва да вижда неясно и размито, особено при ярка светлина. С напредване на възрастта болестта прогресира, зрението отслабва -помътняването се увеличава. От тук натататък съществува голяма вероятност от развитие на глаукома.
Не се лекува с народна медицина и няма лекарства за възстановяване прозрачността на лещата. Помътняването е необратим процес на съдържащите се в нея протеини от които не можем да се избавим нито с диети, нито с народни средства. Изходът е само един - операция, според офталмолозите.
В съвременната офталмология най-бърз метод е операцията с поставяне на изкуствена леща. Трае 15 минути, безболезнено е. Хирургът-офталмолог с диамантен инструмент прави микроразрез около 3 мкм и всички манипулации се извършват през него. После с ултразвук се раздробява потъмнялата леща до емулсия и се извежда от окото. Следва имплантиране на изкуствена мека леща чрез специален инжектор.
Не се налага лежане в болница, още същия ден пациентът е у дома си. От два дни до една седмица зрението напълно се възстановява, но се носят очила.