четвъртък, 10 ноември 2011 г.

При болна жлъчка - кисел трън!

Киселият, наречен още царско дърво или царски трън се използва при болна жлъчка, за бани при перде на очите и за добро храносмилане. Среща се на каменливи места, достига 3 метра, цветовете му са жълти и събрани в гроздовидни съцветия с неприятна миризма, а плодовете са ярко червени, продълговати и кисели на вкус. Могат да се използват за сладка, компоти, ликьори и др. и имат леко жлъчегонно и подобряващо храносмилането действие, помагат при скорбут.
Използват се най-вече корените, но тъй като в тях има силно активни алкалоиди, които в големи дози са отровни, затова трябва да се прилага внимателно по лекарско предписание. Киселият трън не трябва да се приема самостоятелно за повече от 5-7 дни. В големи дози може да предизвика кървене от носа и повръщане. В комбинация с други билки може да се използва по продължително. Бременни не трябва да го използват, защото може да предизвика контракция и аборт.
Киселият трън действа болкоуспокояващо при жлъчнокаменна болест, стимулира отделянето на жлъчка. Корените и изолираните от тях алкалоиди се използуват като тонизиращо и кръвоспиращо средство при маточни кръвотечение, за засилване на сърдечната дейност или за понижаване на артериалното налягане.
Киселият трън има и антимикробно, противовъзпалително действие/ при гастрит с намалена киселинност, колит с диария, подагра, ревматизъм, лумбаго, възпаления на венците, шипове/. Стимулира имунитета, понижава температурата. Билката помага при фарингит, синузит, ринит, бронхит, туберкулоза, използва се при кандидози на кожата и влагалището.
В народната медицина отвара от корените се използва при възпаление на бъбреците и пикочния мехур, отоци. Вънщно се използва като бани при перде на очите, и за гаргари при възпалени венци. листата се използват при диария и дизентерия, а настройка от тях/при съотношение 1:10 листа:бяло вино, за период от 8 дни /- като слабително. Плодовете народа използва при болести на черния дроб и далака, при болки в стомаха.
РЕЦЕПТИ:

- ОТ КОРИТЕ НА КОРЕНИТЕ СЕ ПРАВИ ОТВАРА, КАТО ЕДНА СУПЕНА ЛЪЖИЦА БИЛКА СЕ ВАРИ ДЕСЕТ МИНУТИ В ПОЛОВИН ЛИТЪР ВОДА. ИЗПИВА СЕ ПО ЕДНА ВИНЕНА ЧАШКА ОТ ОТВАРАТА ПРЕДИ ЯДЕНЕ.

- ПОЛОВИН ЧАЕНА ЛЪЖИЧКА СИТНО НАРЯЗАНИ СТРЪКОВЕ КИСЕЛ ТРЪН СЕ ЗАПАРВАТ С ЕДНА ЧАША ВРЯЩА ВОДА. ПИЕ СЕ ПО 1-2СУПЕНИ ЛЪЖИЦИ 2-3 ПЪТИ ДНЕВНО

- ЗА ГАРГАРА КИСЕЛИЯТ ТРЪН СЕ ИЗПОЛЗВА ПРИ ВЪЗПАЛЕНИЕ НА УСТАТА И ГЪРЛОТО, УСПОКОЯВАНЕ НА ПИОРЕЯТА/ОТДЕЛЯНЕ НА ГНОЙ/, ЗА ПОДСИЛВАНЕ НА ВЕНЦИТЕ.