сряда, 11 май 2011 г.

Забрана на билковите лекарства без лиценз!

Влезе в сила забраната на билкови лекарства биз лиценз в Европейския съюз. Аптеките у нас и сайтовете, които продават подобни лекарства без тапия, рискуват солени глоби, след като вече изтече 7 годишният преходен период предвиден в специална директива на ЕС. С това Европейсктата общност се надява да ни предпази и осигури гаранции за пълна безопасност на всички отвари и препарати, с които ни лекува традиционната медицина. Предполага се, че дългият период е позволил на производителите да докажат, че продуктите им са безвредни и ефективни.
Директивата не забранява витамините, минералните добавки и биковите чайове, нито хомеопатията, но въвежда опростена процедура за легализиране.
Производителят на билкови хапчета трябва да докаже, че безопасността на продуктът му е изпитана в продължение на поне 30 години, 15 години от които и от европейските пазари. Изходът най-вероятно от подобни драконовски мерки ще е билковите илачи да се маскират като хранителни добавки, за да се продават "законно" на пазара.