сряда, 4 май 2011 г.

Дойде времето на кърлежите!

Насекомите са опасни и хората трябва да реагират веднага при ухапване. Най-опасни са последиците от ухапване от кърлежи. При ненавременно лечение, може да се стигне до фатален край.Най-застрашени са децата, заради вроденото им любопитство да надничат навсякъде.
Кърлежите са дребни, дори микроскопични микроорганизми от рода на паякообразни. Има различни видове, едните са растителноядни, но други се хранят от кръвта на животните, именно те са най-опасни.
Не всяко ухапване води до болест. За да пренесе заразата, кърлежът трябва да е смукал поне 24-48 часа преди да е бил забелязан. Затова е важно да се извади веднага.
Разнасяните болести от кърлежите са марсилска треска, лаймска болест и хеморагична треска. Последната се среща при възрастните, работещи с животни. Освен чрез ухапване, човек може да се зарази и при унищожаване на кърлежа, например при почистване на кучето. Единственият начин да се разбере дали е заразен кърлежа, е да се изследва в лабораторни условия.
При спазване на някои правила, опасността ще е минимална.
- не позволявайте на децата да се търкалят по затревнените площи, не правете и вие излет върху места където се знае, че има кърлежи.
- при разходка в зони за които се предполага, че може да има гадинки, ходете с бели дрехи с дълги крачоли и ръкави. Крачолите да са вмъкнати в чорапите/също бели, за да се виждат лесно кърлежите.
- През първите 2-3 часа трябва редовно да се проверявате, през това време паразитите търсят място къде да се впият в кожата.
- най-застрашените места са главата, подмишниците, слабините, краката
- домашното куче трябва да се почиства редовно и винаги с ръкавици.
- за да сте по сигурни използвайте репелентни препарати, които отблъскват паразите.