понеделник, 9 май 2011 г.

Пулсът

Честотата на пулса през годините е различен.Новороденото е със 140 удара в минута, след няколко години става 130 удара/мин. След още няколко години става 100. От 3-7 години е 95, от 8 до 14 е 80 удара. В преклонна възраст е 65 удара/мин, при болния е около 120, а минути преди смъртта е 160 удара в минута.
Пулсът е най-спокоен между 11 и 13 часа и това е най-подходящото време за диагностика.
- най верният пулс може да се чуе в лъчевата артерия. Тя се намира от вътрешната страна на дланта, недалеч от основата на големия пръст.
- пулсът се проверява с трите пръста показалец, среден и безимен
- пулсът не трябва да се измерва след обилно хранене, приемане на алкохол или лекарства при остро чувство на глад, след тежка работа или напргнат умствен труд, след масаж, вана, душ, интимна близост, на слънце или силен студ.
- да се диагностицира болестта по пулса е по силите само са специалист. Но дори да не сте спициалист, ако послушате ритъма на лъчевата артерия може да определите дали човекът е холерик или флегматик. Слабият, нерегулиран, вълнообразен пулс е на меланхолика, сравняван е с движението на змията. Такъв пулс е повече от 83 удара.
- слаб и регулярен е пулса на флегматика с плавни движения, сякаш лебед плува ...честотата на такъв пулс е по-малка от 67 удара. Ако пулсът е силен, активен, регулярен 68-75 удара/мин е на сангвиника.
- Твърде активен, силен, скоклив, приличаш на подскачаща жаба е пулсът на холерика, при него пулъсът е 76-83 удара/мин.