сряда, 27 март 2013 г.

Херпесите могат да причинят слабоумие!


Причините за нарушения на паметта продължават да бъдат една от основните теми на научните изследвания. Наскоро експерти от Колумбийския университет открили, че снижените умствени способности се предхождат от заседнал начин на живот и наличието на инфекциозни заболявания, придружени с появата на рани по устните - херпес вирус.

Изследвани са умствените способности и състоянието на паметта на 1625 човека от Ню Йорк. Средната възраст на участниците е 69 години. Изследването включва и анализ за определяне на често срещани инфекции като херпес на устните и генитален херпес, респираторна форма на хламидия, цитомегаловирус, и бактерията Хеликобактер пилори.

В резултат, учените са открили, че хората в чийто организъм, се намира най-ВИСОКО ниво на инфекции, се наблюдават по-лоши резултати в теста за Проверка на мозъчната дейност. Специалистите са провели повторни тестове всяка година в продължение на осем години и стигнали до извода, че инфекцията има въздействие върху паметта и мисленето години след появата на инфекциите.
"Връзката между инфекция и умствени способности може да се проследи по-специално сред ЖЕНИТЕ с ниско ниво на образование, без здравни застраховки, както и тези, които никога" НЕ са си тренирали мозъка "- думи на Catan World, изследвания на Медицински център в Колумбийския университет в Ню Йорк, издание на Daily Mail. Упражнения и направени ваксинации в детска възраст срещу вируси, казва тя, ще помогне да се избегнат проблеми с паметта в зряла възраст.

Въпреки че почти всички хора с напредване на възрастта, имат нарушена памет, учени от Кралския колеж в Лондон смятат, че физическата активност значително намалява развитието на деменция при пациенти в напреднала възраст. По време на 40-годишно проучване е установено, че физическата активност - спорт, джогинг или дори проста пешеходна обиколка - подобрява функциите на мозъка и намалява риска от развитие на деменция.

Експериментът показа, че изпълняването на прости упражнения, всяка седмица, показват най-добри резултати по време на тестването на паметта, вниманието и способността да се учи над 50-годишна възраст. Резултатите са много по-зле при тези участници, които са били подложени на два - три пъти през месеца на тежък стрес.