вторник, 12 март 2013 г.

Проверявайте си редовно здравноосигурителния статус!

Проверявайте си редовно здравноосигурителния статус по интернет, за да не се наложи да плащате, въпреки, че сте изрядни платци.
Служителите в НОИ често се случва да правят грешки, които могат да ни излязат скъпо. Налага ви се спешно да вземете час при личния лекар и каква е изненадата, когато ви съобщят, че не могат да ви дадат направление, защото сте с прекъснати осигурителни права.
Нов закон ни прави безсилни да докажем веднага, че сме изрядни, дори да представим вносните бележки. Ако личният ви лекар издаде направление, на рецепцията не ви дават час за преглед, защото в компютъра излизат прекъснати осигурителни права. Докато не представите удостоверение от НАП за непрекъснати здравни права, няма да получите право на безплатен преглед. Пред рецепцията не помагат нито заверените декларации  и протоколи от НАП, нито бланките с внесените суми по банков път.
Когато се опитате да оправите нещата, ще ви трябва поне половин ден, докато докажете, но и това няма да помогне, защото данните се въвеждат в рамките на 1-2-3 работни дни. И ако случаят ви не търпи отлагане, щете не щете, ще си платите за частен прием. А може би това е номер ..... кой знае....
И въобще не си правете илюзии да плащате в последния момент, защото няма да ви стане играта.....
Ще се радвам личният ми опит да ви послужи, за да ви накара, да си проверявате статуса.....за да не изпаднете в ситуация, да плащате, въпреки, че сте си платили.....

ПРОВЕРКА НА ЗДРАВНООСИГУРИТЕЛНИЯ СТАТУСhttps://inetdec.nra.bg/freesrvinfo.html




Гласувай за тази страница в Българския ТОП