вторник, 19 февруари 2013 г.

Млякото-опасен за здравето продукт!


Въпреки безусловните ползи от млякото, последните изследвания показват, че то може да бъде опасно за здравето.
Изследователи от Швеция стигнаха до шокиращо откритие. В действителност млякото не е лечебен продукт. Оказва се, че повишеното съдържание на калций в организма /който постъпва в организма с млякото/ увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания и смърт.
В продължение на 19 г. са анализирани 614 443 жени. През това време са починали 1200 жени от сърдечно-съдови заболявания.
Най-високите нива на смъртност са сред жените с прием на калций по-висок от 1400 мг на ден. Все пак трябва да се отбележи, че тези, които получават по-малко от 600 мг калций на ден, също имат повишен риск от смърт.
Калцият е важен минерал, необходим на всички клетки в тялото, но прекомерното му количество  е изключително вредно. Костите не могат да го усвоят достатъчно бързо, и той депозира в нежелани места, като например сърдечно-съдовата система, или в урината, което може да доведе до образуване на камъни в бъбреците. Ето защо, с цел предотвратяване на възможните негативни последици, изследователи  препоръчват да използваме витамин D, който насърчава усвояването на калция.