понеделник, 3 септември 2012 г.

Кардиолози: Шоколадът и червеното вино не са добри за сърцето!


Трябва ли да вярваме на учените-изследователи и техните открития в областта на науката и здравето? Мине се не мине време нещо се потвърди, нещо се отрече, после пак се реабилитира...Ето отново сме свидетели на отричане - този път за така обожаваните от всички шоколад и червено вино!

По време на Европейския конгрес по кардиология в Мюнхен учени заявили, че шоколадът и червеното вино не са толкова добри за нашите сърца, както се приемаше по-рано:

- Не са намерени доказателства за благоприятното въздействие на шоколада и ако има помощ, няма ясно обяснение на механизма.

Според изследовател, калориите, които се съдържат в шоколада, по-скоро неутрализират защитния ефект за сърцето, отколкото помагат. Неговите думи опровергават проучване преди една година, според което, шоколадът намалява сърдечно-съдовите заболявания с 37%, а броят на инсултите с 29%.

Холандски изследователи от същия конгрес опровергават старото схващане за положителните ефекти от червено вино върху сърцето. Някои учени, смятаха, че виното от червено грозде има антиоксидантен ефект. Въпреки това, са установили, че това вещество под формата на капсули за един месец не намаля налягането при пациенти с хипертония.

- И ако червеното вино помага при сърдечно-съдови заболявания, то има по-сложно обяснение - казва Ерик Sijbrands от Erasmus University Medical Center Rotterdam.