четвъртък, 9 август 2012 г.

Как да подобрим метаболизма?

Хората с бърз метаболизъм не са рядкост, но повечето от нас нямат. Това може да се промени, обмяната на веществата може да се ускори. Вижте как в следващите няколко стъпки:

- редовно хранене. Въпреки, че за здравомислещия човек единственият начин за отслабване е - запечатването на устата, диетолозите препоръчват честото хранене-5 пъти на ден, на малки порции. Основната причина за бавен метаболизъм е отказът от храна сутринта и обилната късна вечеря. Ако все пак се решите на диета, тя трябва да бъде балансирана с включени всички необходими витамини и минерали.

- прием на течности. По точно прием на безопасна питейна вода. Водата е в основата на метаболизма, при липсата й, обмяната се забавя. В допълнение, при нарушение на водния баланс на тялото, организмът полага големи усилия да се възстанови.

- движение. Известно е, че мускулните клетки използват много повече енергия от мазнините, за да работят. 1 кг. от мускулите изгарят 80 калории на ден, а 1 кг. от мазнините - само 4 калории. И най-добрият начин за увеличаване на мускулната маса - редовни физически упражнения. Това може да бъде плуване, бягане, йога упражнения във фитнеса. Ако липсва време и желание за спорт, тогава просто се движете повече: ходете пеша, откажете се от асансьора, карайте колело и т.н.

- водни процедури: Това може да е контрастен душ, вана или посещение на сауна. По време на контрастен душ, чрез промяна на топли и студени температури, тялото ви използва повече ресурси за адаптация. Най-важното, не забравяйте, че за да влезе в ежедневната практика контрастния душ, трябва постепенно, с малка разлика в температурата, като постепенно се повишава. Също така, ако няма противопоказания, е възможно да се практикуват преходи от баня в сауна, което също помага да се ускори метаболизма и дори има лечебен ефект.

- грижи за себе си. Когато тялото е напрегнато, то запазва течности, които забавят нашия метаболизъм. Така че си позволете да се отпуснете. Това включва сън, повече време прекарано на открито, лично време за среща с приятели, посещение на салон за красота. Не пренебрегвайте масажа. Правилният масаж не само помага да се ускори обмяната на вещества, но и отстранява козметични дефекти, подобрява общото състояние на кожата и разбира се, настроението.