четвъртък, 30 август 2012 г.

При холецистит!


Когато майка ми се разболя от холецистит/възпаление на жлъчката/ лекарите не й позволяваха почти нищо да яде-само айран, варени картофи и банани. Изписаха й антибиотик и капсули на билкова основа. Състоянието бе доста тежко, тя беше готова и на операция, но слава Бога болките отминаха и вече внимава с какво се храни.
Когато търсих инфо за възпалена жлъчка почти не можах да намеря нищо стойностно. Предлагам моя опит с инфото на всеки, с този проблем или който поне веднъж е имал краткотрайни болки в областта на жлъчката.
Холециститът е много разпространено заболяване. Виновник е заседналия живот, мазнините, но най-вече микроорганизми-стрептококи, стафилококи, гъбичката кандида. За да се излекуваме трябва коренно да променим начина си на живот, да се избягват мазните храни и повече движение.
- За предотвратяване на възпаление на жлъчния мехур два пъти в годината в продължение на три седмици се пие 250мл сок от ряпа, сутрин на гладно. Приготвя се така: 500 г ряпа се нарязва на кръгчета, залива се с малко мед и небетшекер и след 4 часа сокът е готов.

- Зелевата чорба е изключително ефикасна-три буракана от компот се пълнят до ивицата със зехтин и се допълват със зелева чорба. Един буркан се изпива на три пъти за деня, но по време на лечението се гладува
- Целогодишно всяка сутрин на гладно може да се приема по една лъжичка смляно ленено семе.