вторник, 28 август 2012 г.

Нощното стоене пред компютъра води до депресии!



Учени от университета в Охайо са установили, че хората, пристрастени към компютъра и телевизора вечер, когато осветлението е слабо рискуват да заболеят от депресия.

Направен е експеримент върху хамстери, държани месец на слабо осветление, които са станали по-слабо подвижни и по-малко пиели любимата си сладка вода. Две седмици след приключване на експеримента, те подновили предишната си активност.

Отрицателното въздействие на слабата светлина влияе и върху здравето на човека.

Причината за депресия според учените, са промените, които настъпват в мозъка под влияние на слабата тъпа светлина. Факт е, че през нощта изкуствената светлина повишава производителността на протеин, наречен некротизиращ фактор, причиняваш оток на мозъка, което води до развитието на депресия при хора и животни.

Експериментът потвърди хипотезата за влиянието на изкуственото осветление за нарастване на броя на депресиите през последния половин век.

И все пак учените предупреждават, че нервната система е най-добре да си почине от 21:00 до 1:00.
Най-доброто време за сън е когато няма слънце. Със залеза да се ляга и с изгрева да се става, както са правили нашите баби и дядовци..... за съжаление това може да предизвика само усмивки сега.....


Телевизията не само причинява депресия, но сериозно "поглъща" времето. Време, което може да бъде използвано за нещо полезно, а не прахосано за нищо. Това осъзнаване и безпомощността пред телевизора също може да доведе до депресия.