четвъртък, 13 октомври 2011 г.

Хелминтите/глистите/ са опасни!

Хелминтите са паразити, които представляват много сериозен проблем. Наричаме ги глисти и приемаме, че винаги се намират в червата на човека. Но за наше нещастие, паразитират - атакуват всички наши органи. Хранят се или с кръвта на човека или вещества постъпили в храносмилателния тракт. Могат да се открият в лимфата, пикочната система, дори могат да стигнат мозъка.
Приносители на глистите са домашните животни и новата мода напоследък да внасяме екзотични животни.
В света са известни около 250 вида хелминти, опасни за човека, а в Европа около 70. Helminthes /латинското наименование/-паразитен червей-общоприето наименование се разделя на три вида: кръгли червеи/Nematodes/, например Askcaris Trihinella, плоски червеи/Cestodes/, например говежда, свинска и кучешка тения, и плоски смучещи червеи/Trematodes, например фасциоли, шистозоми и др.
Аскаридозата, ехинокозата и токсокорозата са най-често срещани у нас.
Аскаридозата е най-разпространена в целия свят. Неговата дължина достига до 15-40 см, диаметъра 3-6 мм. Женският снася 200 000 яйца на денонощие. Могат да се задържат в почвата 10 и повече години. Заразата може да стане с недобре измити плодове и зеленчуци, необработена термично храна и непралино съхранена. Дори галенето на домашен любимец може да ни зарази. Заразяването става с поглъщане на цели зрели яйца. В червата на човека от яйцата излизат ларви, които през стената на червата проникват в кръвоносните съдове и чрез черния дроб достигат белите дробове. През стените на белодробните капиляри личиниките преминават в алвеолите, след това в трахеята, достигат глътката ни и отново се връщат в червата, където се развиват във възрастни мъжки и женски червеи. Целият този процес, от момента на заразяване от яйца, до превръщането им в червеи, трае 75-90 дни.
Много от заразените в ранния етап на инфекцията не проявяват признаци. Това забавя лечението.
Болеста протича в две форми:
Първият - проява на треска и кашлица, хрипове и задух.
Вторият - късна фаза от 6-седмица след заразата - стомашно-чревни симптоми, свързани с пребиваването на възрастни аскариси в червата-намаляване на апетита, повръщане и болки в обастта на корема, "мравучкане в гърлото"
Общите симптоми могат да бъдат: треска, жълтеница, отслаблане, поради недохранване, анемия, анален сърбеж, уртикария, гърчове и др. Усложненията могат да са от запушване на червата и жлъчните пътища, апендицит, панкреатит и др. до фатален изход.
Диагнозата се поставя с микроскопско изследване на фекалии от болния и ако се налага и по-подробно лабораторно изследване.
Лечение - химиотерапевтични антихелминтни средства и с препарати като албентазол, липеминтни средства, липеризин цитрат и др. Успоредно с тях могат да се вземат чесън и моркови, настъргани или на сок, тиквени семки, горчиви тоници и настойки. Няма универсални таблетки срещу всички видове глисти. Всеки препарат е ефикасен при определени паразити. Затова без консултация с лекар и без изследвания не бива да се предприема самолечение.