събота, 22 януари 2011 г.

Прочутата тайна рецепта на Авицена!

Вече хиляда години по света се носеше легендата за тайната рецепта на Авицена. Още по негово време тя е била обект на изключителен интерес. Знаменитият лечител сътворил напитка гарантираща желязно здраве, бодрост и добро настроение. Едва преди година учени работили в архивите на Ватикана са открили рецептата на "Златната напитка". Ето я:
Една чаена чаша овесени ядки се варят в 5 чаени чаши вода докато се получи каша. Прецежда се. Добавят се 5 чаени чаши варено мляко и 5 лъжици мед. Пие се по половин чаена чаша 4 пъти на ден.

Мъдрецът Абу Али Хюсеин ибн Абдаллаф/980-1057, носещ името Авицена е роден Бухара, петтомникът му "Канон на лечебната кухня" е най-издаваната медицинска книга-библия на европейски и източни лекари вече 1000 години. Тя е обобщен опит на гръцката, римската, индийската и средноазиатската народна медицини, с гордост можем да кажем, че и българската народна медицина има съществен дял.
Изключителният талант на младежа добива небивала популярност, едва е на 16 години, когато при него идват за съвет прочути лекари. Дарбата му е забелязана и от двореца, така легендарните свещени книгохранилища в Бухара са отворени за него. Години наред прочутият мъдрец обикаля по градовете, лекува и пише. Поет, мислител, автор на много афоризми.
Негови са актуалните и до днес афоризми:
"Без младост в сърцето, старостта е извор на болести", "Който е стар по душа и млад огън да гори в него, нищо не може да запали."