петък, 14 януари 2011 г.

Шипове - лечение

При лечението на артрозата се допуска много често следната грешка, споделена най-успешно от читателка на вестник “Дар”:

“Сега съм на 60 години и около двадесет от тях се лекувам от шипове. Досегашното ми лечение не даде никакви резултати, макар че съм изпила множество лекарства. Състоянието ми прогресивно се влошава и съвсем изгубих надеждата да оздравея, когато чух в поликлиниката думите на лекаря: “Шиповете не се лекуват”. Просто съм отчаяна. Питам се, защо тогава ни се предписват най-различни лекарства? И наистина ли шиповете не се лекуват?”

Грешката, допускана от хората с артроза, е тяхното бързо прибягване към медикаментозни средства за разрешаване на техния проблем. Лекарствата, най-общо казано, имат за цел да разсеят силната болка, придружаваща артрозата; те не премахват причината за възникването на шиповете; с други думи, тези “ръждиви петна” в организма биват само замазани, докато “ръждата” продължава да корозира необезпокоявана.

Знаейки причините и механизма на болестта, може да бъде направен следният извод: лечението на артрозата е насочено към отстраняване на първопричината на заболяването: неправилно хранене, замърсяване на организма с отпадъчни продукти, лошо храносмилане, неправилна обмяна, подсилена от възможна генетична предразположеност, недостатъчен двигателен режим.

За да се излекуват шиповете, задължително условие е болният да иска сам да се излекува, при това не за ден или за месец, а за години упорит труд; резултатът съответно ще бъде траен и постоянен.

Методиката на това лечение предполага следното: очистване на организма от токсините /чрез последователно очистване на дебелото черво, черния дроб, бъбреците, ставите; чрез дозирано лечебно гладуване или спазване на лечебните пости/, постепенно преминаване към природосъобразна храна, създаване на благоприятен двигателен режим с подходящи упражнения, фитотерапия, масажи и др.

Премахване на болката. Пред вид това, че болката е изключително важен фактор, обуславящ цялото заболяване, на нея трябва да се отдели специално внимание през време на лечението. Първопричина за болките в ставите е мускулният спазъм вследствие, както казахме, на разместване на ставите. Това предопределя насоките за тяхното премахване.

За да се отстранят болките, достатъчно е да се премахне мускулният спазъм. За това добре е да се правят някои от следните процедури:

* Енергична разтривка на гръбначния стълб и болните места със затоплена стара /престояла 7-8 и повече дни/ всеки ден в продължение на половин час. След това тялото се измива с топла вода.
* Налагане на местата с шипове с компреси със много стара урина /престояла повече от 15 дни/.
* Налагане на същите места с мушамичка, приготвена по следния начин: пчелен восък /колкото голям орех/, 4 лъжици зехтин, на водна баня, чрез бъркане се смесват до еднородна маса. Чисто, сухо парче от хасе, 25х25 см се патапя в сместа, изважда се, опъва се и, ако има още от сместа пак се потапя; след това се изважда и внимателно се опъва. Като изстине се сгъва и се съранява в найлоново пликче. От тази мушамичка се реже парче, с необходимите размери, затопля се на печката и се прикрепя с лепенки или с бинт върху болното място. Може да се държи ден и нощ, като от време на време са сваля, за известно време, за да може кожата да диша. Едно парче се ползва 10-15 дни.
* Помогнат различни нагревки, компреси, масажи, физиотерапевтичните процедури, баните и пр. Те трябва да се подберат индивидуално.
Наместването на ставите, което би премахнало трайно болковия симптом, може да стане и чрез прилагането на сайонджи масаж, мануална терапия; ефективни са упражнения по системата Йога, специалният точков масаж. Да не се забравя редовното и пълно изчистване на дебелото черво.

С това ръчно въздействие се премахва нарушената подвижност на ставите, мускулният спазъм, нарушената циркулация на кръвта и лимфата.

http://www.dar-center.com