понеделник, 18 април 2011 г.

Спанакът предпазва от диабет!

Предишната популярност на зеленолистното е била вследствие на печатна грешка, след която се появява и филма с Попай моряка. Тъй като се разпространява мълниеносно славата на спанака, учените се отказват да го развенчаят. Но ето, че отново дойде времето, изследователите да обърнат внимание на ползата от зеленийката.
Според последни проучвания хората, които консумират спанак по 150 грама дневно, както и други зеленолистни зеленчуци, рискуват с 14 процента по-малко да развият диабет в сравнение с тези, които консумират само 20 грама или въобще не консумират.
Да, но учените предупреждават, че ползата зависи от термичната преработка, която може значително да намали здравословния ефект. Правилно приготвен може да запази високото си съдържание на антиоксиданти, които предпазват организма от свободните радикали.
Спанакът съдържа и магнезиий, който дава зеления му цвят. Именно този химичен елемент активизира инсулина, хормон, който контролира нивата на гликоген в кръвта.
За да се храним здравословно, диетолозите препоръчват най-малко пет пъти през деня да консумираме плодове и зеленчуци, между които достойно може да се прибави и спанакът. Единственият недостатък на спанака, както и на всички останали листни и кореноплодни зеленчуци са нитратите...