Ползата от ягодата се заключава в оздравяване на очите, положително влияние на главния мозък, намалява кръвното налягане, лекува артрит, подагра и болно сърце. Ягодата е богата на антиоксиданти, много други ценни хранителни вещества и може ефективно да се използва за предотвратяване на множество заболявания.
Профилактика заболявания на очите: основна причина за почти всички заболявания на очите се явяват свободните радикали и дефицитът от определени хранителни вещества. Следствие на възрастовите изменения и недостатъкът на тези хранителни вещества, свободните радикали значително увреждат нашето зрение, развива се сухота на очите, дегенерация на оптическия нерв, освен това нашите очи стават уязвими за инфекции.
Антиоксидантите, като вит.С, флавоноидите, фенолните съединения, органическите киселини, съдържащи се в ягодата помагат значително тези заболявания да се избегнат. Калия на който е богата ягодата нормализира нарушения, които са вредни за очите.
Помощ при артрит и подагра: Мускулната и тъкънната дегенерация и изсушането на течността необходима за подвижността на ставите в голяма степен зависи от натрупването на токсини в организма, както и на киселини/например пикочна киселина/-ефекти на свободните радикали в организма, което води до артрит и подагра. Ягодата със своите запаси от антиоксиданти и детоксиканти, насърчава освобождаването на вредните вещества. В Индия казват, че една дневна порция любими плодове премахва "ръждата" от ставите, което е особено вярно за ягодите.
Превенцията на рака. Витамин С, фолиева киселина, антоцианин, кверцетин, kemferol - само някои от множеството флавоноиди, съдържащи се в ягодите, притежават отлични антиоксидантни и противоракови свойства. Всички заедно те правят отличен екип за борба с туморите. Ежедневната консумация на ягоди се смята за превенцията на рака и значително забавя растежа на раковите клетки.
Помага на мозъка. Добре известно е, че възрастните хора са с влошена памет. Също така, те могат да загубят контрол над действията си. Това се дължи на стареенето на мозъка и нервната система. Свободните радикали се отразяват неблагоприятно на човешкото тяло-тъканите на мозъка започват да се израждат и стават с по-слаби нерви. Ягодите са полезни в този случай. Витамин C и органичните киселини, съдържащи се в ягодата неутрализират действието на свободните радикали и подмладяват организма. Strawberry е богата на йод, който е необходим и за нормалното функциониране на мозъка и нервната система.
Предотвратяване на хипертония. Ягодите са много богати на магнезий и калий, които са ефективни за намаляване на високо кръвно налягане, причинено от излишната сол.
В помощ на сърцето. Високото съдържание на фибри, фолиева киселина, без мазнини и наличието на антиоксиданти - всичко това, в комбинация, образуват идеалния център на здравето на сърцето, ефективно намалява нивото на холестерола. Някои витамини, които се намират в ягодите, укрепват сърдечния мускул и допринасят за по-ефективното функциониране на сърцето.
Други полезни свойства на ягодите. За фолиевата киселина е известно, че предпазва плода от вродени дефекти. Витамин C е ефективен за предотвратяване на инфекции и настинки. Phytonutrients притежават противовъзпалителни свойства.
Ние обаче забравихме за най-важното, прекрасния вкус, кой не обича ягоди - били те пресни или приготвени сладка, поклон пред царицата на плодовете!