събота, 17 август 2013 г.

Изцеление с лук! Рецепти!


Какви са ползите от лука и неговото разнообразно приложение в народната медицина?

Народът отдавна е оценил лечебните качества на кромида и успешно използва в алтернативната медицина. Ето някои рецепти с лук при бъбречни заболявания, воднянка, тежка туберкулозна и тютюнджийска кашлица, ринит, астма и алергични реакции, цистит и пиелонефрит, укрепване на косата и против пърхут.

Суров лук се използва като диуретик при воднянка и бъбречни заболявания. Дори разтваря някои камъни. Ситно нарязан лук залят с олио и сол  да се яде няколко лъжички с малко черен хляб.

При бронхит и грип - Настържете лук, залейте с половин литър много горещо я мляко, оставете за няколко часа да престои и изпийте за нощ. При ринит прясно изцеден сок разреден с вода 1:3.
При тежка туберкулозна и тютюнджийска кашлица:
- 10 луковици и една глава чесън се варят в мляко в продължение на 2-3 минути. Не повече! Извадете, нарежете, добавете мед и настърган пресен джинджифил 1 чаена лъжичка. Взема се по една супена лъжица 3 пъти на ден.
При бронхиална астма и алергични реакции:
Пет супени лъжици ситно нарязани борови иглички, две супени лъжици кори от лук, две супени лъжици нарязана шипка. Заливате с един литър вода и варете 10 минути. Всичко това се поставя в термос и престоява една нощ. На сутринта се прецежда и пие през целия ден като
чай. Препоръчва се отварата да се пие топла. За целия ден можете да пиете до 1,5 литра.

При цистит и
пиелонефрит:
Три супени лъжици от външната обвивка на лука се варят с три чаши вода няколко минути. Пие се по една супена лъжица четири пъти на ден.

При пърхут и укрепване на косата: Прясно приготвена паста от лук се оставя да попие хубаво в кожата на главата. Това е супер инструмент за укрепване на косата и при появата на пърхут.

И не на последно място лукът е мощно средство при натъртено и ударено. Настържете лук и поставете кашицата върху синината и подутината за през нощта. Увийте с парче плат и найлон.