неделя, 28 април 2013 г.

Ролята на негативните емоции в живота ни!

Ако се замислим за негативните и положителните емоции, ще констатираме, че негативните са повече.
Каква е ролята на отрицателните емоции в човешкия живот? Негативните емоции са необходими на човека, както маяк за корабите в открито море. Те са длъжни да направляват, а не да управляват човека. В живота обаче, всичко е обратно, негативните емоции могат така да погълнат човека, че да променят смисъла на живота и ценностната му система и въобще желанието му за живот.
Защо се случва така? Работата е в това, че причината за негативната енергия е много по лесна, отколкото за позитивната. Много по-лесно можем да се разстроим за някаква дреболия,  и да си развалим настроението за секунди.
Обратното е много по-трудно. Прибирайки се в лошо настроение, изведнъж да придобиете разположение на духа за секунди и да продължите да се веселите не за всеки е по силите.

Знаейки тази особеност на човешката психология е лесно да се манипулират хората. Лесно е да се прекъсне волята на някого за победа и желанието му да се бори за нещо.

Пасивността и негативизмът правят света по-сив и мрачен. 

Колко опасен е негативизмът? - както блатото засмуква, така и негативизмът унищожава личността. Човек не гледа обективно на нещата и не търси изход.

Погледнете на негативизма от положителната страна, ако от време на време не ни връхлитат
мрачни мисли и настроения, бихме ли оценили положителните емоции?

Струва ни се, че негативните емоции са повече от положителните, защото сме склонни да запомним лошото което ни се е случило, а да забравяме доброто.

Спомнете си какво хубаво се е случило с вас днес. Какво хубаво ви се е случило през последния месец? Запомнете това добро, а лошото и не чак толкова хубавото използвайте като опит в бъдеще.
Eдин прост пример за сватба:
Това събитие е съпроводено от много емоции от различен характер. Несъмнено, ще се появят поводи за негативни емоции, но ако приемем със смях и веселие всичко, това няма да развали нашето настроение, едно е важно за този ден, че двама души са се обрекли един на друг и се обичат,  останалото няма значение.

Друг пример: представете си, че сте поканени на ресторант с приятен събеседник, но идва сервитьорът и в най-приятния момент ви залива с кетчуп, ако приемете със смях и шега случилото се, ще запазите доброто си настроение. Главното за тази вечеря ще остане, че сте били заедно с приятен и любим човек, а не цвета на дрехата.

Трябва да се научим да виждаме важното във всички жизнени ситуации, да разберем, че останалото не заслужава нашето лошо настроение.

Не говорим за трагедии, те не се случват всеки ден. А виждате ли, нашето настроение се мени постоянно от хубаво към лошо, сякаш, се е случило нещо ужасно и страшно.

Животът е прекрасен, ако приемем прекрасното и си правим извод от останалото. И ужасен, ако виждаме само лошото.

 Ценете това, което имате и не изпускайте възможност да имате това, което искате.