неделя, 7 април 2019 г.

Сокът от цвекло-мощен антиоксидант!

В миналото вместо лекарствени препарати човечеството е използвало целебните свойства на обикновени растителни, натурални продукти. В тази статия ще разгледаме някои от целебните качества на цвеклото.
Цвеклото оказва благоприятно въздействие на множество функции на организма, подобрява циркулацията на кръвта и снижава артериалното ниво.
Съществуват  основателни  причини, за да включим този кореноплод в менюто си. Цвеклото е богато на природни нитрати, които генерират в организма азотен оксит, разширяващ кръвоносните съдове, превръща ги в истински магистрали за насищане на организма с хранителни вещества.
Цвеклото съдържа много растителни алкалоиди, под названието бетаини и фолиева киселина, които заедно осигуряват понижение нивото на гомоцистеина-основния виновник за риска от сърдечно-съдови заболявания.
Много професионални спортисти неслучайно включват в менюто си цвекло. Ако един спортист употреби 2-3 плода сок преди състезание, то той увеличава своята енергия с 15%, затова и носи името "природен енергитик". С разширяването на кръвоносните съдове се увеличава притока на кръв към мозъка и така се подобрява неговата функция. Учените са установили, че хора в напреднала възраст, които ежедневно употребяват сок от цвекло, са по-организирани и деятелни от останалите, не употребяващи кореноплода.
Вашият черен дроб ежедневно изпълнява тежката задача да прочиства кръвта  и детоксикира тялото, помогнете му със сок от цвекло. Изследвания при хора болни от диабет, са показали, че употребата на цвекло, намалява увеличения черен дроб и холестерола.
Високото съдържание на антиоксиданти лекува не само сърдечни болести, но и някои видове рак, в момента се провеждат изследвания за влиянието на тези антиоксиданти върху рака на млечната жлеза.