Колко полезна е лещата? Лещата съдържа почти всички витамини и минерали, както и хранителни вещества, жизнено необходими за човешкото здраве. Има високо съдържание на микроелементи - желязо, калций, калий, мед, манган, йод, бор, молибден, цинк, кобалд, витамин А, РР/ниацин/, С. Съдържа желязо и фолиева киселина повече от всеки друг продукт. Всички витамини и минерали се абсорбират лесно и напълно от организма, поради съдържанието на разтворими фибри и въглехидрати. 35% от съдържанието е на незаменим растителен белтък/включително лецитин/; лесно се изваря и хранителните свойства са като протеина при месото но без мазнини. Лещата притежава много лечебни свойсва, полезна е за сърцето, кръвта, намалява кръвната захар, подобрява метаболизма, повишава имунитета, подобрява пикочо-половата система. Лещата съдържа изофлавоноиди, които потискат развитието на ракови клетки. Позната е леща с различен цвят-кафява, зелена, оранжева, но която и да изберете - поздравления!