четвъртък, 10 април 2014 г.

Учени препоръчват яйчната черупка!

Учените съветват да не изхвърляме яйчените черупки, а да се възползваме от лечебните  свойства. 

Ползата е наистина впечатляваща. Съдържа двадесет и седем микроелементи, като флуор, мед, желязо, манган, молибден, фосфор, сяра, цинк, силиций и др. По своя състав яйчената черупка не се различава от състава на костите и зъбите, затова е от голямо значение да се употребява както от подрастващи така и от възрастни хора и бременни. И от другата възрастова група могат да използват богата на микроелементи черупка, особено при остеопороза, проблеми със зъбите или слаб имунитет. 

Курсът на приемане е от 15 до 20 дни. За деца от една до шест години и бременни жени е препоръчително да вземат яйчни черупки всеки ден


Как да приготвим яйчния прах за прием:
- яйцата трябва много добре да се измият със сапун и вода. Да се премахне бялата ципа и отново да се измият с течаща вода. Черупките се оставят в продължение на 5 минути в кипяща вода и след това се изсушават. Най-добре е да се счукат на прах в хаванче, може и с кафемелачка, но ефектът отслабва. Прахът се приема веднъж на ден - като в сутришната закуска се добавя щипка, например в каша или извара.